Srbija još nije odgovorila Crnoj Gori o Marovićima
Svetozar Marović

Srbija još nije odgovorila Crnoj Gori o Marovićima

Nadležni organi Srbije nijesu odgovorili Ministarstvu pravde Crne Gore na zamolnice koje su upućene u slučaju Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša.

Crnogorsko Ministarstvo pravde je prije mjesec dana uputilo zamolnicu kojom su tražili izručenje Svetozara Marovića. Takođe, zahtijevali su da Miloš Marović, koji je nakon osuđujuće presude u Crnoj Gori uzeo državljanstvo Srbije, što prije počne sa odsluženjem kazne, kako djelo za koje je oglašen krivim ne bi zastarilo. Ipak, odgovor iz Srbije još nijesu dobili, piše Dan.

“Do ovog trenutka Ministarstvo pravde Crne Gore nije dobilo nikakvu povratnu informaciju od nadležnih organa Republike Srbije povodom molbe za izručenje Svetozara Marovića i zamolnice za ustupanje izvršenja krivične sankcije u slučaju Miloša Marovića. Podsjećamo da su državni organi Crne Gore iskoristili sve raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje kako bi obezbijedili da Svetozar i Miloš Marović odsluže zatvorske kazne na koje su pravosnažno osuđeni. Uz to, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Republike Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da nadležni organi Republike Srbije postupe u skladu sa svojim međunarodnim obavezama. Što se tiče slučaja Svetozara Marovića, nadamo se da će činjenica da je zahtjev za njegovo izručenje nedavno javno veoma pozdravljen i od strane ambasadora Aiva Orava, kao predstavnika Evropske unije u Crnoj Gori, dodatno podstaći nadležne organe Republike Srbije da ispune svoju međunarodnu obavezu i omoguće da Svetozar Marović zatvorsku kaznu na koju je pravosnažno osuđen odsluži u Crnoj Gori”, saopšteno je Danu iz Ministarstva pravde.

Stariji Marović nije se javio na odsluženje kazne zatvora uz obrazloženje da se liječi u Beogradu. Međutim, iz crnogorskog ministarstva na čijem čelu se nalazi Zoran Pažin u zahtjevu za izručenje su napomenuli da se Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljivao na javnim mjestima na teritoriji Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana.

Tada je saopšteno da očekuju da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Svetozara Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.