Rekonstrukcija puta ka Hridskom jezeru značajna za razvoj turizma u NP Prokletije
Hridsko jezero, foto: NPCG

Rekonstrukcija puta ka Hridskom jezeru značajna za razvoj turizma u NP Prokletije

Predsjednik opštine Plav Mirsad Bajraktarević, članovi NVO „Prijatelji Plava‟ i direktor NP Prokletije Admir Lalić obišli su dionicu puta Hridska krivina do Hridskog jezera i dogovorili zajedničke aktivnosti u cilju rekonstrukcije pomenute dionice koja je od značaja za razvoj turizma u NP Prokletije.

Predstavnici opštine, ove NVO i Nacionalnog parka očekuju da će u saradnji sa drugim subjektima, posebno dijasporom, u što skorijem roku obezbijediti sredstva u cilju sanacije i rekonstrukcije ove značajne dionice za razvoj turizma u opštini Plav.

U realizaciji ovih aktivnosti, JPNPCG očekuje i podršku Vojske Crne Gore.

"Hridsko jezero je jedna od najznačajnijih i najljepših lokacija u NP Prokletije, koja pored brojnih planinskih vrhova, predstavlja atraktivno mjesto za okupljanje turista. Prvenstveno je ovaj putni pravac značajan za lokalno stanovištvo koje uzdiže na brojne katune, kao što su Bogićevica, Kolašinaca,  Bajrovića, Bakovića, Bjelaja katun, kao i za nacionalni park uzimajući u obzir jednu od njegovih ključnih smjernica kao što je saradnja sa lokalnim zajednicama u cilju oživljavanja  ljetnjih stočarskih naseobina", saopšteno je iz NPCG-a.

Hridsko jezero spada u red najviših planinskih jezera Crne Gore.

Nalazi se na Prokletijama nedaleko od granice sa Albanijom na nadmorskoj visini od 1.970 metara. Maksimalna dubina jezera je oko 5 metara.

Hridsko jezero se nalazi na sjeverozapadnoj strani Prokletija, u opštini Plav. Smješteno je između vrhova Mali i Veliki Rid, a ispod vrha Ridski krš, po čemu se smatra da je i dobilo ime. Njegova dužina je oko 300, a širina oko 160 metara.

Ljeti je duboko oko pet metara, a u ostalom dijelu godine znatno više, zbog padavina i otapanja snijega. Udaljeno je od Plava 21 kilometar i do njega se može doći iz više pravaca različitim stazama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.