Foto: Opština Berane

U otvorenom pismo građanima

"Opština Berane nije kriva za raskopane ulice"

Opština Berane je u otvorenom pismu građanima saopštila da nije odgovorna za raskopane ulice u tom gradu i pozvala nadležne da obaveze koje su ugovorom prihvaćene budu i završene, jer će u suprotnom biti prinuđeni da zaštite interese građana na neki drugi, možda manje popularan način.

“Naime, kao što znate, u našem gradu je aprila 2016. godine započeo projekat „Unapređenje vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“. U tom pravcu su i potpisani ugovori i definisani rokovi. Projekat za izgradnju postrojenja i prečišćavanje voda trebalo je da bude završen za 30 mjeseci, a projekat izgradnje kanalizacione mreže za 20 mjeseci. Period za otklanjanje mogućih nedostataka je 12 mjeseci”, navodi se u saopštenju.

Objašnjavaju da su Opština Berane i Direkcija javnih radova Crne Gore, kao naručilac, februara 2016. godine, potpisali Ugovor o implementaciji projekta, u kojem se konstatuje da će se projekat realizovati saglasno sporazumu između Vlade i Evropske komisije.

“Na žalost, izvođeni radovi daleko od toga da se odvijaju planiranom dinamikom. Svjedoci smo ogromnih problema, koji se odnose na neasfaltiranje ulica, zbog čega kao posledicu imamo i vaše opravdano nezadovoljstvo, odnosno ogorčenost onim što se može viđeti na ulicama Berana”, ističe se u pismu.

Posebno podvlače činjenicu da lokalna samouprava nema nikakvu krivicu u tom pravcui smatraju da je očigledno riječ o namjernoj šteti i direktnom radu protiv interesa Berana i njenih građana.

“Upravo zbog toga, pokušali smo, svim sredstvima, koja nam Zakon daje, da ukažemo na postojeće probleme i, jednostavno natjeramo, ostale subjekte u ovom lancu da odgovorno pristupe realizaciji započetih radova. Osim ogromnog broja dopisa, održano je na desetine sastanaka, na kojima smo potencirali problem izgradnje kanalizacione mreže, odnosno činjenice da radovi probijaju sve moguće planirane dinamike. Ukazano je i na gorući problem kvaliteta navedenih radova koji se tiču vraćanja saobraćajnica u prvobitno stanje, kao i pripadajuće infrastrukture u vidu trotoara i ivičnjaka. Takođe smo ukazali i na činjenicu da se na velikom broju lokacija na kojima je izvršeno asfaltiranje pokazalo oštećenje i da će za sanaciju istih biti potrebna ogromna sredstva”, navodi se u pismu.

Iz beranske Opštine sumnjaju da je riječ o namjernoj opstrukciji, kojom se gradu nanosi direktna šteta.

“Prosto zvuči nevjerovatno da na naša mnogobrojna insistiranja, molbe, urgencija, pisma, uz naša razumna objašnjenja, ni najmanje ne nailaze na razumijevanje kod onih koji su dužni biti u službi građana Crne Gore. Istovremeno, svi moramo znati da strpljenje ima svoje granice i da ćemo biti prinuđeni da zaštitimo interese naših građana i grada na neki drugi, možda manje popularan način”, naglašavaju čelnici Berana.

Pozvali su nadležne organe da, obaveze koje su ugovorom prihvaćene budu i završene.

“Niko nema pravo da na bilo koji način ugrožava normalan život građana sa ovih prostora. Nećemo dozvoliti da dvostruki aršini važe za samo ovaj grad”, zaključeno je u otvorenom pismu građanima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.