Foto: Predsjednik .me

Đukanović sa Vilsonom

"Nastavak procesa ujedinjenja Evrope i zajedničku posvećenost snaženju euroatlantizma"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Budvi u okviru 2BS Foruma sa izvršnim potpredsjednikom Atlantskog savjeta Dejmonom Vilsonom i sa brojnom delegacijom administracije američkog Senata u okviru programa koji ima za cilj da unaprijedi poznavanje regije Balkana.

Đukanović je, uz dobrodošlicu, posebno zahvalio Atlantskom savjetu i Vilsonu lično za dugogodišnje partnerstvo i podršku euroatlantskom putu Crne Gore.

On je podvukao značaj kontinuiteta pažnje SAD prema regionu u kojem su i dalje suprotstavljena dva politička koncepta, jedan koji želi da balkanska društva uvede u zajednicu evropskih i evroatlantskih vrijednosti, i drugi, koji je okrenut balkanskoj prošlosti.

Ukazao je i na potrebu nastavka procesa ujedinjenja Evrope, i zajedničku posvećenost snaženju euroatlantizma, kao najboljeg odgovora na politike kojima je glavni cilj rušenje našeg sistema vrijednosti. 

ukanoviVilson1

Đukanović i Vilson

Izražavajući zadovoljstvo susretom, Vilson je istakao da je veliko olakšanje doći u Crnu Goru nakon posjete zemljama koje imaju ozbiljne izazove, kao i da je impresioniran postignućima koje smo ostvarili.

Upozorio je na potrebu ažurnije reakcije Evrope na globalni razvoj koji se odvija izuzetnom brzinom, i u tom kontekstu naglasio značaj politike proširenja. Izrazio je spremnost Savjeta da i dalje pruža snažnu podršku pozitivnim političkim procesima i reformama koje treba sprovoditi.

Delegacija administracije američkog Senata u kojoj su mladi kreatori politike SAD prema Balkanu, kroz niz pitanja iskazala je interesovanje za stavove predsjednika Đukanovića o aktuelnim kretanjima u regionu i rješavanju preostalih otvorenih pitanja, cijeneći njegovo lično iskustvo i rezultate Crne Gore, kao i iskustva u procesu pristupanja NATO, i pregovora sa EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.