Još nije jasno zbog čega je brodić skrenuo s putanje, potraga za nestalima i u Srbiji
Foto :Kurir

Nesreća u Mađarskoj

Još nije jasno zbog čega je brodić skrenuo s putanje, potraga za nestalima i u Srbiji

Mađarska policija je objavila detalje tragedije na Dunavu u Budimpešti.

"Brodovi su se kretali u pravcu sjevera i u trenutku kada su se nalazili između dva stuba Lančanog mosta, Sirena je skrenula ulijevo prema Vikingovom brodu. Kada su se dva broda sudarila, manji turistički brod se prevrnuo na stranu i potonuo u roku od svega sedam sekundi", kazali su iz policije.

Naveli su da ipak još uvijek nije jasno zbog čega je turistički brodić skrenuo.

Stručnjak je za mađarski portal Nepszava izjavio je kako su zbog niske temperature vode i jakih struja putnici koji su upali u vodu i nestali mogli preživjeti najviše 10 minuta.

Potraga za nestalima proširena je i na Srbiju zbog brzine toka rijeke. Ekipe nadležnih službi nalaze se na rijeci Dunav u blizini granice sa Mađarskom, potvrđeno je za BBC u Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

Ronilačke jedinice Žandarmerije i Uprave granične policije Srbije pretražuju Dunav i priobalje, a potraga će biti nastavljena i u toku noći. 

Na brodu je u trenutku nesreće bilo 30 turista iz Južne Koreje, tri vodiča, kao i dva člana posade iz Mađarske. 

Sedam osoba koje su preživjele nesreću, primljene su u bolnicu "sa simptomima šoka i hipotermije", rekao je Pal Gjorfi, portparol mađarske hitne službe. 

Svi su izvučeni iz vode u roku od 30 minuta od trenutka sudara. 

"Struja je bila toliko brza i samo je odvukla ljude", rekla je agenciji Jonhap 31-godišnja žena sa prezimenom Jung. 

Jun, 32-godišnjakinja koja je takođe preživjela nesreću, rekla je da vjeruje da je bar deset osoba ostalo zatočeno u kabini broda. 

"Brod se odmah prevrnuo", rekla je Jun.

Podsjetimo, nesreća na Dunavu u Budimpešti dogodila se sinoć oko ponoći kada se turistički brod sudario s velikim brodom i potonuo.

U nesreći je poginulo sedam južnokorejskih turista, za 21 osobom se i dalje traga, dok je sedam spašeno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.