Pale cijene nafte na međunarodnim tržištima
Foto: Ilustracija

Pale cijene nafte na međunarodnim tržištima

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su prema 69 dolara zbog straha da će biti usporen ekonomski rast u svijetu u jeku sve ozbiljnijeg američko-kineskog trgovinskog sukoba.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,03 dolara, izvještava Anadolija.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 59,04 dolara.

Trgovci naftom su posljednih dana posebno zabrinuti zbog zaoštravanja tonova između Vašingtona i Pekinga u sklopu trgovinskog spora koji prijeti globalnoj ekonomiji, a time i potražnji za naftom.

Analitičari Bernstein Energija su upozorili da eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata predstavlja ozbiljan rizik i za tržišta nafte.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.