Tači se predomislio: Neću dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština
Hašim Tači

Tači se predomislio: Neću dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština

Kosovski predsjednik Hašim Tači poručio je da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, jer bi to, kako je ocijenio, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu, prenijeli su prištinski mediji.

"Tačno je da sam se ranije saglasio s formiranjem Zajednice srpskih opština, ali okolnosti su se promijenile i ne možemo to dopustiti u zamjenu za viznu liberalizaciju", rekao je Tači.

On je, kako prenosi prištinski list Zeri, istakao i da takse na robu iz Srbije (I BiH) "moraju ostati na snazi".

Tači je ocijenio i da je Evropska unija okrenula leđa Prištini, jer ni poslije tri godine od davanja preporuke za viznu liberalizaciju, zemlje članice još nijesu donijele odluku.

Formiranje ZSO na Kosovu obaveza je Prištine preuzeta Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa s Beogradom, potpisanim u aprilu 2013. pod pokroviteljstvom EU i tadašnje šefice eurodiplomatije Katrin Ešton, ali je prištinske vlasti nijesu realizovale.

Tu činjenicu Beograd naglašava kao jednu od spornih tačaka u odnosima i kao odsustvo volje da kosovske vlasti nastave dijalog, a krizu u pregovorima dodatno su pojačale jednostrano uvedene carinske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Povratak za pregovarački sto Beograd kategorički uslovljava upravo ukidanjem carinskih dažbina, ukazujući da tim trgovinskim ratom Priština krši regionalni ekonomski sporazum CEFTA, te Sporazum o pridruživanju (SSP) potpisan s Briselom.

S druge strane, Priština nastoji da dobije obećanu viznu liberalizaciju kao preduslov da pokaže dobru volju ukidanjem ili suspendovanjem taksi, što su od kosovskih vlasti već tražili i EU i SAD.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.