Crna Gora dobila poziv za učlanjenje u Svjetsko udruženje za puteve
Foto: Ilustracija

Crna Gora dobila poziv za učlanjenje u Svjetsko udruženje za puteve

Ministarstvu saobraćaja i pomorstva upućen je poziv, od strane generalnog sekretara Svjetskog udruženja za puteve, za učlanjenje Crne Gore u navedeno udruženje.

Svjetsko udruženje za puteve, od svog osnivačkog kongresa u Parizu 1908. godine, okuplja svjetsku elitu stručnjaka za puteve, u cilju povezivanja, razmjene i širenja znanja, a takođe ima savjetodavnu funkciju pri Ekonomskom i Socijalnom vijeću Ujedinjenih nacija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, trenutno je 121 zemlja članica udruženja.

"Svjetsko udruženje za puteve predstavlja vodeći međunarodni forum za analizu i raspravu o čitavom spektru pitanja koja se odnose na puteve i drumski saobraćaj, utvrđivanje, razvoj i širenje najbolje prakse i omogućavanje boljeg pristupa međunarodnim informacijama, potpuno sagledavanje potreba zemalja u razvoju i zemalja u tranziciji u okviru svojih aktivnosti, razvijanje i promovisanje efikasnih alata za donošenje odluka o pitanjima vezanim za puteve i drumski transport", navodi se iz Ministarstva.

Podsjećamo da je ministar Osman Nurković, kao i generalni direktor Direktorata za državne puteve, Mirsad Ibrahimović, prošle godine prisustvovao 15. Međunarodnom zimskom kongresu o putevima.

Tom prilikom, crnogorski predstavnici su imali priliku da sa svojim kolegama iz Poljske, Japana i Litvanije razmijene mišljenja i prakse, kao i da se neposredno upoznaju sa aktivnostima, opremom i standardima kojih se pridržavaju poljske kompanije u okviru poslova održavanja autoputa, aktivnostima popravke i čišćenja istog, kao i o načinu finansiranja i izgradnje autoputa.

"Zvanično učlanjenje Crne Gore očekuje se u oktobru, na godišnjem Kongresu. Uz sve ostale benefite koje donosi učlanjenje u Svjetsko udruženje za puteve, Crna Gora će imati svog delegata koji će biti član Savjeta i učestvovati u donošenju odluka, kao i predstavnike u drugim tijelima udruženja", istakli su iz Ministarstva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.