U Virpazaru obilježen Svjetski dan vidre

U Virpazaru obilježen Svjetski dan vidre

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, Nacionalni parkovi Crne Gore, i NVU ,,Living green” - Živjeti zeleno, obilježili su danas zajedničkim edukativnim aktivnostima, Svjetski dan vidre u NP Skadarsko jezero.

Tim povodom u Centru za posjetioce na Virpazaru učestvovalo je oko sedamdesetak učenika osnovnih škola iz sedam gradova Crne Gore, u kojima su tokom prošle godine formirani „Timovi vidri“.

IMG2fc7a406a5c91d6438505245b9264fa3V

S tim u vezi, NP Skadarsko jezero posjetili su učenici OŠ „Mustafa Pećanin“ iz Rožaja, OŠ „Jovan Tomašević“ iz Virpazara, OŠ „Međuriječje“ iz Međuriječja, „Obrazovnog centra“ iz Plužina, OŠ „Vuk Karadžić“ iz  Berana, OŠ „Milovan Rakočević“ iz Lepenca i OŠ „Radomir Rakočević“ iz Prošćenja.

U cilju zaštite životinjske vrste vidre i njenog staništa, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i Nevladino udruženje „Living Green-Živjeti Zeleno“, iz Podgorice, realizovali su okom prošle godine niz edukativnih radionica, posvećenih zaštiti i očuvanju vidre, strogo zaštićene vrste u Cnoj Gori i zemljama Evropske unije.

IMAG0222

Pozdravljajući prisutne i izražavajući osobito zadovoljstvo zbog činjenice da je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine glavni pokrovitelj današnje manifestacije, mr Jelena Koprivica je kazala da činjenica da je vidra zaštitni znak Bernske konvencije (Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i njihovih staništa), dovoljno govori o značaju ove vrste na evropskom nivou.

"Za vrijeme održavanja radionica, djeca su bila u prilici da nauče da vidre pripadaju porodici kuna, da su poluvodene životinje, te da na svijetu postoji 13 vrsta vidri, a da je kod nas zastupljena samo jedna vsta i to evroazijska vidra. Vidre žive na svim kontinentima osim u Australiji i na Antarktiku. Iako zaštićena, vidra se nažalost i danas izlovljava  zbog njenog skupocjenog krzna", kazala je Koprivica ispred Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je kako je kazala ona, kroz ovaj projekat, tokom prethodne godine pozvala svu zainteresovanu javnost, dakle, pojedince, planinare, zaštitare, i sve ljubitelje prirode da  pošalju fotografije ili video zapise vidre koju su zapazili u prirodi Agenciji, te da će Agencija  najbolju fotografiju nagraditi novčanim iznosom od 100 e, Istakavši da fotografije ne smiju biti preuzete sa internet stranice ili od drugih lica, a koristiće se isključivo u edukativne i promotivne svrhe.

Dalje ističe da je veoma ponosna na ovaj projekat, obzirom da su uspjeli da u jednom danu okupe djecu iz 7 crnogorskih osnovnih škola. 

"Iako je prvobitni plan bio  da se upriliči i krstarenje Skadarskim jezerom i upoznavanje sa tipičnim staništima ove vrste, kao i obilazak tvrđave Besac, od toga se nažolost moralo odustati zbog nepovoljnih vremenskih uslova", kazala je Koprivica.

Direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović, istakao je da vidra predstavlja jedan od indikatora zdrave životne sredine i da se nalazi na listi zaštićenih i ugroženih vrsta u Crnoj Gori i zemljama Evropske Unije. Takođe je podsjetio da je 30. maja prošle godine, po prvi put u Crnoj Gori, obilježen Svjetski dan vidre i to upravo u NP Skadarsko jezero.

„Monitoring vidre u NP Skadarsko jezero započet je tokom 2011. godine kroz programsku aktivnost „Kartiranje potencijalnih staništa vidre“. Sprovedenim aktivnostima monitoringa u prethodnom periodu dobili smo podatke o mikrolokalitetima, tj. staništima vidre na Skadarskom jezeru, ali i podatke o mjestima gdje je ona ugrožena antropogenim djelovanjem. S tim u vezi, sprovedene su i mjere njene zaštite, kao što je postavljanje dva saobraćajna znaka upozorenja na dionici magistralnog puta između Vranjine i Virpazara kojima se vozači upozoravaju da prolaze kroz stanište vidre, te da je neophodno da prilagode brzinu. Ovo je bilo važno iz razloga što je monitoring pokazao da vidre stradaju u saobraćaju upravo na ovoj dionici puta.“

IMAG0230

O ekološkim radionicama posvećenim očuvanju vidre, timovima vidre i ostalim aktivnostima, informisala je predstavnica NVU „Living Green-Živjeti Zeleno“ iz Podgorice Tanja Rakočević.

Tokom radionice u Centru za posjetioce na Virpazaru, kao i na Vranjini, edukatori NPCG i Metalurško-tehnološkog fakulteta u Podgorici informisali su djecu i ostale prisutne o najznačajnijim karakteristakama vidre i njihovim staništima u NP Skadarsko jezero. Takođe su bili  izloženi literarni i likovni radovi učenika ovih škola na temu zaštite i očuvanja vidre.

Na samom kraju mr Jelena Koprivica uručila je nagrade najboljim radovima na temu zaštite vidre i njenog staništa, ali zahvalnice svim školama, koje su učestvovale u ovom projektu, za doprinos i lijepu saradnju.

Podsjećamo, Međunarodni fond za opstanak vidri, International Otter Survival Fund (IOSF), počeo je sa obilježavanjem Svjetskog dana vidre 2014. godine. Danas se ovaj dan obilježava u preko 20 država svijeta sa ciljem upoznavanja javnosti sa značajem očuvanja ove vrste i njenog staništa. U crnoj Gori se obilježava po drugi put.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.