Nuhodžić: Bezbjedna granica, nova oprema za bržu i efikasniju kontrolu putnika
Mevludin Nuhodžić, foto: MUP

U Skupštini Crne Gore

Nuhodžić: Bezbjedna granica, nova oprema za bržu i efikasniju kontrolu putnika

„Ministarstvo unutrašnjih poslova će, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, preduzeti niz mjera i aktivnosti na unapređenju uslova na najfrekventnijim graničnim prelazima, ali sa punom odgovornošću prema bezbjednosti građana“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić odgovarajući u Skupštini Crne Gore na pitanje poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića.

Obavijestio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim organima, pripremilo Plan mjera na pojednostavljenju graničnih procedura za vrijeme ljetnje turističke sezone.

Nuhodžić je podsjetio na aktivnosti koje su realizovane na opremanju graničnih prelaza, kako bi omogućili bezbjedno vršenje granične kontrole i manje zadržavanje na graničnim prelazima. 

„Ipak, svjesni smo da sigurnost granice i ispunjenje Šengen standarda kojima težimo, onemogućavaju da se u jeku sezone izbjegnu određene gužve i duža zadržavanja. Zato sam uvjeren da turisti imaju razumijevanja, kada znaju da je to u interesu njihove bezbjednosti i bezbjednog boravka u Crnoj Gori“, saopštio je Nuhodžić.

Ukazujući da sadašnja infrastruktura na graničnim prelazima sa najvećim prometom putnika i vozila predstavlja ograničavajući faktor, ministar je naglasio da su isti projektovani i izgrađeni u vrijeme kada je ukupan promet na graničnim prelazima Crne Gore bio oko deset miliona, dok je sada na duplo višem nivou. 

Kada su u pitanju granični prelazi na sjeveru, kazao je da je granični prelaz Dobrakovo glavna tačka robne razmjene sa Srbijom, dok se u putničkom prometu granični prelaz Dračenovac pokazuje kao izuzetno važan alternativni pravac za putnike koji dolaze ili putuju u Srbiju. Promet putnika i vozila na ovim graničnim prelazima je u konstantnom porastu. 

U nastavku, Nuhodžić je podsjetio da su Vlada Crne Gore i Vlada Republike Srbije, u avgustu 2018. godine, potpisale sporazume o graničnim prelazima i Sporazum o regulisanju režima pograničnog saobraćaja između dvije države, kako bi se stanovništvu u pograničnim područjima olakšalo prelaženje zajedničke državne granice, u cilju rješavanja svakodnevnih životnih potreba.

Sporazumi su stupili na snagu u martu ove godine i Mješovita komisija Crne Gore i Srbije će u najskorijem započeti sa njihovom implementacijom. Posebno je naglasio da su Sporazumom o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, utvrđena prelazna mjesta, van službeno otvorenih graničnih prelaza, na kojima građani pograničnih područja mogu da pređu iz jedne u drugu državu (21 prelazno mjesto).

"Zadatak svih nadležnih organa i društva u cjelini je da spriječe da maloljetnička delinkvencija postane pojava preko koje se ulazi u organizovane kriminalne grupe. Ne smijemo da dozvolimo da mladi prestupnici izrastu u kriminalce“, rekao je Nuhodžić odgovarajuću u Skupštini Crne Gore na pitanje poslanice Demokratskog fronta Ljiljane Đurašković.

Naveo je da su u prethodnom periodu intenzivirane aktivnosti MUP-a i Uprave policije na unapređenju funkcionisanja linije rada u oblasti prevencije i suzbijanja maloljetničke delinkvencije.

Ministar je posebno naglasio da se u centrima i odjeljenjima bezbjednosti sprovodi akcija trajnog karaktera „Mladost“, sa akcentom na sprječavanje i suzbijanje vršnjačkog nasilja, obilazak ugostiteljskih objekata u kojima se najčešće okupljaju maloljetna lica, sprječavanje prosjačenja.

Takođe, kako je kazao posebna pažnja je posvećena predavanjima u školama o vršnjačkom nasilju, nasilju u porodici, štetnosti konzumiranja droge i alkohola, bezbjednom korišćenju interneta i društvenih mreža.

"Međutim, uvidom u statističke pokazatelje evidentan je trend rasta maloljetničke delinkvencije. Zato, svi zajedno, moramo još više da radimo na prevenciji. Posebno treba da vodimo računa o mehanizmima kojima bi se prepoznali mladi skloni nasilnom ponašanju. A najvažniji korak u sistemu prevencije maloljetničkog prestupništva je borba protiv nasilja nad djecom. Jer, poznato je, nasilje rađa nasilje“, istakao je Nuhodžić.

Ministar je podsjetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisalo Memorandum o saradnji sa NVO „Roditelji“, s namjerom da ukaže na značaj roditeljske uloge i odgovornosti i otvorenosti MUP-a i Uprave policije za jačanje saradnje na prevenciji nasilničkog ponašanja među mladima.

Obavijestio je da je u toku izrada Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja s Akcionim planom 2019-2021. godina, koji će uskoro biti dostavljen Vladi na usvajanje.

„Svi subjekti u društvu, a ne samo državne institucije, imaju obavezu da još jače i energičnije rade na suzbijanju maloljetničke delinkvencije. Moramo djelovati udruženo i koordinirano: porodica, škola, policija, pravosuđe, centri za socijalni rad, civilni sektor i mediji. Borba za suzbijanje maloljetničke delinkvencije je zajednička borba – za bolje sjutra svih nas“, zaključio je ministar Nuhodžić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.