Princ Albert od Monaka i princ Petrović posjetli Institut za biologiju mora

Princ Albert od Monaka i princ Petrović posjetli Institut za biologiju mora

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, u Kotoru, danas su posjetili princ Albert II od Monaka i princ Nikola Petrović Njegoš i prisustvovali prezentaciji projekta „Proučavanje, zaštita i mogući uzgoj školjke palasture (Pinna nobilis) u Bokokotorskom zalivu“ – PinnaSPOT.

Prezentaciji projekta prisustvovali su i Bernard Fautrier, potpredsjednik Fondacije Princ Albert II od Monaka kao i prof dr Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Naučno – istraživački projekat PinnaSPOT, nastao je u okviru međunarodne saradnje, Instituta za biologiju mora (IBM) iz Kotora Univerziteta Crne Gore koji je vodeći partner na projektu, institucija iz Španije (Katolički Univerzitet u Valensiji „San Vicente Martyr“ i Institut za istraživanje mora - IMEDMAR), Francuske (Institut za okeanografiju “Paul Ricard“ - IOPR) i „Fondacije Petrović Njegoš“ iz Crne Gore kao počasnog partnera.

Projekat je finansirala „Fondacija Princ Albert II od Monaka“ u iznosu od 270.000 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 551.250 eura. Počeo  je sa realizacijom 1. aprila 2016. i trajao do 31. marta 2019. godine, podsjećaju iz Instituta za bioologiju mora.

Nakon uvodne riječi, dr Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora koji je predstavio  aktivnosti Instituta za biologiju mora, uslijedila je prezentacija samog projekta.

"Cilj projekta bio je unapređenje znanja o endemskoj i ugroženoj Mediteranskoj vrsti morske školjke Pinna nobilis i neprocjenjivoj životnoj sredini koju naseljava u Bokokotorskom zalivu  i primjena tih znanja  u implementaciji  propisa vezanih za procjenu uticaja na životnu sredinu. Na prezentaciji su predstavljeni i pojedinačni ciljevi projekta kao i glavne aktivnosti", navodi se u saopštenju.

tumber1

Dr Danijela Joksimović, menadžer projekta PinnaSpot istakla je da je projekat izuzetno prihvaćen i u lokalnoj zajednici, među ribarima kao i nevladinim organizacijama koje se bave očuvanjem prirode. Takođe je bilo i veliko interesovanje od strane medija u Crnoj Gori.

"Stanovništvo, posebno ribari su nas putem telefona i mailova, obaveštavali o stanju na terenu, i davali sugestije, nudeci pomoc i saradnju vezano za realizaciju projekta.  To nam u velikoj mjeri daje potvrdu o sveobuhvatnoj koristi od projketa, njegovoj potpunoj opravdanosti, kao i motiv za njegov dalji nastavak"- istakla je Joksimović.

Dr Đurović je iskazao posebnu zahvalnost Fondaciji Albert II od Monaka na finansijskoj podršci ovog projekta kao i svim partnerima, učesnicima projekta koji su dali značajan doprinos zaštiti i očuvanju palasture kao i daljim naporima očuvanja ekosistema Bokokotorskog zaliva. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.