Izvještaj EK o napretku Crne Gore: Korupcija nastavlja da bude razlog za zabrinutost
Foto: EU

Napredak u oblastima pravo uspostavljanja i slobode pružanja usluga, zakon o intelektualnoj svojini, poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika

Izvještaj EK o napretku Crne Gore: Korupcija nastavlja da bude razlog za zabrinutost

Najnoviji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori pokazuje da smo postigli određeni nivo spremnosti u borbi protiv korupcije, dok je uprkos ograničenom napretku, korupcija i dalje prisutna u mnogim oblastima i nastavlja da bude razlog za zabrinutost.

EK je predstavila danas u Briselu paket proširenja za Zapadni Balkan, koji uključuje i godišnji izvještaj za Crnu Goru. 

Ocjenjuje se da, kada su u pitanju politički kriterijumi, izvještajni period obilježio je nizak nivo povjerenja u izborni okvir, koji mora biti revidiran na sveobuhvatam i inkluzivan način. 

"U izvještajnom periodu su održani predsjednički i lokalni izbori u 11 opština. Lokalni izbori se održavaju na rotacionoj osnovi, zbog čega je teško posmatrati izbore, naročito za međunarodne posmatrače, a postoji veliki prostor za tvrdnje da su postojale nepravilnosti, što se ne može nezavisno ocijeniti", navodi se u dokumentu. 

Ocijenjeno je da je poliitčka scena i dalje fragmentisana, polarizovana i obilježena nedostatkom političkog dijaloga. 

"Ograničen napredak je napravljen u ponovnom uspostavljanju političkog dijaloga u Skupštini, s privremenim i djelimičnim povratkom opozicionih partija u parlament i uspostavljanjem privremnog parlamentarnog odbora", piše u dokumentu.

U izvještaju je spomenuta afera "Koverat", gdje se navodi da su optužbe o korupciji i nelegalnom finansiranju političkih partija mobilisale građane, kroz redovne ulične proteste.

"Vraćanje političkog dijaloga u parlament je dogovornost svih političkih aktera", poručili su iz EK. 

Crna Gora je, kako se ocjenjuje, umjereno spremna kada je riječ o reformi javne uprave. 

"Ukupno gledano, ostvaren je određen napredak. Dobar napredak ostvaren je u srednjoročnom planiranju politika, zapošljavanju zasnovanom na zaslugama i racionalizaciji organizacije državne uprave", kaže se u izvještaju. 

Crna Gora je, ocjenjuje se, postigla određeni nivo spremnosti u borbi protiv korupcije. 

"Postoji ograničen napredak tokom izvještajnog perioda. Međutim, korupcija je prisutna u mnogim oblastima i nastavlja da bude razlog za zabrinutost", navodi se u izvještaju. 

Operativni kapacitet institucija je, kako se ocjenjuje, poboljšan i sve institucije bi trebalo da pokažu proaktivniji stav. 

"Potrebno je riješiti izazove za kredibilitet, nezavisnost i određivanje prioriteta u radu Agencije za sprečavanje korupcije", kaže se u izvještaju. 

Dodaje se da finansijske istrage, kao i zaplijenu i oduzimanje imovine i dalje treba poboljšavati. 

U borbi protiv organizovanog kriminala, Crna Gora ostaje umjereno spremna. 

"Određeni napredak je napravljen u pravosudnoj saradnji i u nekim oblastima borbe protiv organizovanog kriminala", navodi se u dokumentu EK. 

Crna Gora je postigla određeni nivo pripreme u pogledu slobode izražavanja, ali u izvještajnom periodu nije postignut napredak. 

"Bilo je veoma ograničenog napretka u istragama u vezi sa slučajevima nasilja nad novinarima. Nedavno političko miješanje u rad Savjeta nacionalnog javnog servisa i Agencije za elektronske medije predstavlja razlog za ozbiljnu brigu", ocjenjuje se u dokumentu EK. 

Kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja, Crna Gora ostaje konstruktivno posvećena bilateralnim odnosima s ostalim državama u proširenju EU i susjednim državama članicama EU, kao i aktivan učesnik regionalne saradnje. 

"Kada je u pitanju sposobnost Crne Gore da preuzme obaveza iz članstva, u većini oblasti obavljen je važan posao na usaglašavanju i pripremi za implementaciju pravne tekovine EU. Crna Gora ostvaruje dobar nivo pripremljenosti u oblastima kao što su privredno pravo, zakon o intelektualnoj svojini i energiji i vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika", kaže se u dokumentu. 

Dobar napredak je, ocjenjuje se, napravljen u oblastima pravo uspostavljanja i slobode pružanja usluga, zakon o intelektualnoj svojini, poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika. 

U narednom izvještajnom periodu, navodi se, Crna Gora mora ojačati kapacitete za suočavanje s raznim talasima migracija i integracije izbjeglica, kao i da nastavi s povećavanjem ljudskih i materijalnih resursa posvećenih upravljanju granicama i sistemom registracije migranata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.