Otvoren autoput Kosovo-Sjeverna Makedonija,Marković:Ovaj projekat vizije koristiće cijelom regionu(FOTO/VIDEO)
Foto: Anadolija

Priština-Elez Han

Otvoren autoput Kosovo-Sjeverna Makedonija,Marković:Ovaj projekat vizije koristiće cijelom regionu(FOTO/VIDEO)

Svečanom ceremonijom danas je otvorena poslednja deonica autoputa "Arben Džaferi" na relaciji Priština - Elezov Han, koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Ceremoniji su pored najvišeg državnog vrha Kosova prisustvovali i premijeri Severne Makedonije i Crne Gore Zoran Zaev i Duško Marković, predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, predstavnica američkog Stejt departmenta Susan Falatko, diplomate akreditovane na Kosovu, poslanici, ministri i građani, javlja Anadolija.

2019052923667368444895422Web

Foto:AA

Autoput dug 65,5 kilometara, izgradila je tursko-američka kompanija "Bektel-Enka". Radovi su trajali pet godina, a cio projekat je koštao oko 700 miliona eura. 

2019052923667368444895427Web

Foto:AA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na ceremoniji otvaranja autoputa, koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju kazao da je novac za njegovu izgradnju trošen u skladu sa zakonskim obavezama zemlje i u skladu sa svrhom ovog projekta. 

"Našem regionu je potreban održivi razvoj Kosova, isto koliko je Kosovu potreban razvoj regiona. Dakle, ovde smo zajedno da uživamo u ovom modernom dijelu, koji daje novi pogled ne samo na kosovski pejzaž, već i na cio naš region kao prostor koji smo voljeli zajedno tokom vjekova", rekao je Haradinaj. 

2019052923667368444895430Web

Tači, foto:AA

Predsjednik Kosova Hašim Tači je izjavio da je autoput od velikog značaja za Kosovo, ali i za region. 

"Ako smo juče prošli ova iskustva u zapadnom svijetu, danas imamo u novom Kosovu. Dakle, ovo je novo Kosovo, razvijeno Kosovo, moderno Kosovo, evropsko Kosovo", rekao je Tači. 

Premijer Crne Gore Duško Marković ocijenio je da je autoput projekat vizije odgovorne Vlade i odgovorne države.

"Crna Gora se raduje ovom projektu. On će približiti i Kosovo i Crnu Gori i Sjevernu Makedoniju i biće od koristi cijelom regionu Zapadnog Balkana. Iz iskustva Crne Gore znam da je pokretanje ovakvih projekata veoma teško i zahtjevno. Ovo su projekti vizije. Za današnju Vladu Kosova ovo je ozbiljno opterećenje, ali je projekat za buduće generacije. Hvala vam na agendi povezivanja i prijateljstva između država", kazao je Marković.

D7vOxEUX4AAHEi7

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je izjavio da će i njegova zemlja izgraditi uskoro svoj dio autoputa od graničnog prelaza Blace do Skoplja, koji će koštati oko 1,7 miliona eura. 

"Autoput predstavlja motivaciju i za nas da ubrzamo procedure. I mi ćemo ubrzo raspisati tender za 14 kilometara puta od Blaca do Skoplja, čime će se put Skoplje - Priština prelaziti za 45 minuta", kazao je Zaev. 

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je Kosovo faktor stabilnosti, koji gradi mostove. Veselji je naglasio da je Kosovo orentisano ka ekonomskom razvoju i ka vladavini reda i zakona. 

Novi autoput se sastoji od 13 mostova, uključujući i najduži most u regionu, dužine 5,7 kilometara, visine 83 metara. Autoput će za saobraćaj biti pušten danas u 17 sati. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.