Hrvatska: Ukradeni identiteti političarima i drugim javnim ličnostima
Ilustracija

Hrvatska: Ukradeni identiteti političarima i drugim javnim ličnostima

Prevaranti su ukrali identitet više hrvatskih političara i drugih javnih ličnosti, objavili su mediji te zemlje, navodeći da policija istražuje slučaj, ali zasad ne otkriva podatke iz istrage.

Hrvatski mediji, međutim, navode da se jedna firma poslužila OIB ("osobni identifikacijski broj", JMBG) i adresama političara objavljenim na kandidacionim listama za protekle evropske izbore, i fiktivno prikazala da im je isplatila novac, javlja Beta.

Jutarnji list je objavio da su prevaranti falsifikovali račune prema kojima su im političari, uglavnom poslanici u Saboru, prodavali sekundarni otpad. Tako su za stare mašine, karoserije starih automobile i drugo dobili oko 2.000 kuna (270 eura) po isporuci.

Predsjednik poslaničkog kluba Hrvatske narodne stranke, Milorad Batinić, potvrdio je novinarima da je i on među žrtvama krađe identiteta i da je dao iskaz policiji.

"Iznenadilo me je da nas ima dosta iz politike, mislim da sad samo čekamo i da premijer (Andrej) Plenković prodaje staro gvožđe", rekao je novinarima Batinić.

Žrtve krađe identiteta su poslanici u Saboru iz vladajućih stranaka i opozicije, uglavnom iz Zagorja, ali i neke druge javne ličnosti iz tog kraja.

Još nije poznato ko je izveo prevaru, ali su lokalni mediji objavili da je najvjerovatnije riječ o dvije firme iz Rijeke.

Navodno je preko fiktivnih računa izvučeno više miliona kuna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.