Akcija nabavke novih sadnica za Veliki gradski park u Tivtu: Prikupljeno 4.310 € i sadnice vrijendosti od oko 600 €

Akcija nabavke novih sadnica za Veliki gradski park u Tivtu: Prikupljeno 4.310 € i sadnice vrijendosti od oko 600 €

U akciji nabavke novih sadnica za Veliki gradski park, povodom Evropskog dana parkova, prikupljena su značajna sredstva u novčanom iznosu od 4.310 € i sadnice u procijenjenoj vrijednosti od oko 600 €. Sadnice su dopremljene i smještene u rasadniku „Komunalno“ d.o.o. Tivat a brigu o njima do zasađivanja vodiće zaposleni komunalnog preduzeća.

Prethodno su, na Evropski dan parkova, 24. maj, zasađene tri sadnice himalajskog kedra, dvije sadnice česmine i trinaest sadnica pitosporuma šatiranog lista.

Sekretarka za planiranje prostora i održivi razvoj Tamara Furtula, izrazila je zadovoljstvo na dobro organizovanoj i uspješno sprovedenoj akciji, u kojoj su učestvovale brojne ustanove, organizacije, preduzetnici, privrednici i ugostitelji.

„Razne biljne vrste - pinjol, alepski bor, kamforovac, judino drvo, česmina, platan, rogač, oleander, tulipanovac, maginja, i druge vrste, krasiće prostor Velikog gradskog parka i javne površine. Veliki broj vrsta nabavljenih u okviru ove akcije se već nalazi u sastavu dendroflore Velikog gradskog parka, pa se njihovom sadnjom sukcesivno revitalizuje i obnavlja zeleni fonda parka. Nabavljene su i neke vrste kojima će biti obogaćena botanička raznolikost parka – crvenolisni i čamoliki hrast, japanska trešnja, šećerni javor, itd. Dio sadnica je zasađen u akciji koju smo sproveli 24. maja, a preostali dio biće zasađen u narednim danima. Akcija je sprovedena u saradnji sa „Veletex“ a.d. Podgorica“, saopštila je Furtula.

Iz tivatske opštine podsječaju da su moreplovci godinama, vraćajući se sa krstarenja po dalekim zemljama, donosili i sadili drveće u  parku. Danas je Veliki gradski park jedan od najvećih i najljepših parkova u Boki kotorskoj, sa raznovrsnim i rijetkim primjercima stabala. Posebnu zanimljivost u  parku predstavljaju primjerci izuzetno rijetkih vrsta, kao što su  bidvilova araukarija i kalifornijski čempres.

Sekretarijat se zahvalio projnim oreduzećim koja su učešćem u akciji i novčanima sredstvima doprinijeli su da prostor koji nas okružuje učine ljepšim i zdravijim mjestom za život.

„Veliki gradski park je naš zajednički prostor i nasljeđe, prema kojem se moramo odnositi na način da taj prostor posmatramo i doživljavamo svojim, što je naša obaveza koju moramo prenijeti i na generacije koje dolaze“, istakla je Tamara Furtula, sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.