Otvorena izložba
Bogdanović i Plugčijeva, foto: Vlada CG

Povodom Dana slovenske azbuke, bugarskog obrazovanja i kulture

Otvorena izložba "Azbuka i istorija" (VIDEO)

U EU Info centru u Podgorici večeras je, u organizaciji Ambasade Republike Bugarske u Crnoj Gori, otvorena izložba „Azbuka i istorija“ autora Vasija Velinova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, izložbu, upriličenu povodom Dana slovenske azbuke, bugarskog obrazovanja i kulture, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

"Iako je izložba „Azbuka i istorija“ koncipirana u prepoznatljivom nacionalnom ključu, ona ujedno predstavlja i priliku da zajednički promišljamo i širi kontekst naših pozicija u viziji moderne Evrope, čiji fundamenti sadrže ideju jedinstva u različitostima, a koja je bila vodilja i dvojici utemeljivača slovenske pismenosti. Danas možemo reći da djelo Ćirila i Metodija predstavlja jednu od ključnih tačaka susreta istoka i zapada, grčko-slovenske i latinske kulturne tradicije. Zahvaljujući njihovom vizionarstvu, inventivnosti i istrajnosti stvorena je, između ostalog, i svojevrsna platforma za prevazilaženje problema u širenju hrišćanske vjere među slovenskim narodima. Treba istaći da je u vrijeme ove dalekosežne misije to značilo i širenje horizonta kulture tih prostora. Zato je praznik slovenske pismenosti ujedno i snažna multikulturalna kopča na ovom dijelu evropskog kontinenta, koji egzistira sa svim svojim specifičnostima i izazovima", naveo je Bogdanović.

479525791412bb74e5247o

Ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori dr Meglena Plugčijeva podsjetila je kako je papa Jovan Pavle drugi 1980. godine proglasio Ćirila i Metodija zaštitnicima Evrope.

"Bez obzira na to koliko se brzo razvijaju tehnologije i globalizacija danas, dug i izazov za nas, slovenske narode, je da očuvamo i nastavimo djelo Ćirila i Metodija. Danas je Evropi potrebno jedinstvo više nego ikada, iz zajedničkih potreba, zajedničkih vrijednosti i projekata. Prije samo nekoliko dana tokom posjete Bugarskoj, papa Franjo je istakao i podsjetio na doprinos Svete braće Ćirila i Metodija i dao ih kao „primjer za sve nas, koji traje više od hiljadu godina. Sa ponosom ističemo i činjenicu da je, od datuma ulaska Bugarske u Evropsku uniju ćirilica treće službeno pismo Evropske unije, zajedno sa latinicom i grčkim alfabetom", istakla je ona.

47952582061e2eee34be1o

Plugčijeva je izrazila i divljenje prema kulturnoj i prirodnoj baštini Crne Gore, naglasivši kako je slovenska azbuka duhovno dobro na čijoj zaštiti treba raditi zajedničkim snagama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.