Maženje beba pomaže u razvoju njihovog mozga
Foto: Ilustracija

Maženje beba pomaže u razvoju njihovog mozga

Novo istraživanje pokazuje kako maženje s bebom ima ogromne prednosti kada je u pitanju razvoj mozga, pogotovo za prerano rođenu djecu.

Istraživači iz Nationwide Children's Hospital u Ohiu su posmatrali 125 prerano rođenih beba i beba koje su rođene u punom terminu da bi vidjeli kako reaguju na nježni dodir i otkrili su važne podatke za novorođenčad.

Prerano rođene bebe su imale veću vjerovatnoću za smanjeni odgovor na dodir nego bebe rođene u punom terminu. Isto tako, prerano rođene bebe, a koje su više bile izložene bolnim medicinskim postupcima, imale su veću vjerovatnoću za smanjeni odgovor na dodir.

Rezultati su bili iznenađujući

Prerano rođene bebe koje su imale veću količinu nježnih dodira zapravo su snažnije reagovale na dodir nego prerano rođene bebe koje nisu bile tako često dodirivane. Glavna istraživačica dr Natali Maitre kaže kako time dokazujemo da nježan dodir zapravo može pomoći razvoju mozga, prenosi Centarzdravlja.

U slučajevima kada roditelji ne mogu biti uz svoju bebu i pružiti joj nježnost, bolnice bi trebalo da edukuju osoblje o važnosti dodira, kako bi pružile bebi nježnost koja će joj pomoći u razvoju mozga, prenosi Radiosarajevo.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.