Rusija zahtjeva oslobađanje pripadnika UN-a na Kosovu
Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Rusija zahtjeva oslobađanje pripadnika UN-a na Kosovu

Rusija je od kosovskih vlasti zatražila da odmah oslobode ruskog saradnika Ujedinjenih nacija, koji je u utorak uhapšen i povrijeđen tokom policijske akcije na sjeveru Kosova, što je dovelo do povećanja napetosti sa Srbijom.

Aleksandar Čepurin, ruski ambasador u Beogradu, u utorak je preko Twittera poručio da "su izuzetno revoltirani provokacijom". Kazao je i da je pritvoreni ruski državljanin pripadnik UN-ove misije na Kosovu, poznate kao UNMIK.

"Zahtijevamo hitno oslobađanje ruskog državljanina i utvrđivanje odgovornosti za sve koji su krivi za ovaj flagrantni incident", kazao je Čepurin.

Iz kosovske policije danas su saopštili da se u saradnji s Inspektoratom Policije Kosova u regionu Mitrovica sever i Mitrovica jug na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini, od jutros sprovodi operacija, koja je rezultirala pritvaranjem nekoliko policajaca i građana.

Kako se navodi u saopštenju policijskoj akciji prethodila je višemjesečna istraga, predvođena Specijalnim tužilaštvom Kosova, što je rezultiralo osnovanom sumnjom da su neki policijski službenici i neki građani uključeni u krivično djelo učešće ili organizacija kriminalne grupe u vezi sa drugim krivičnim djelima, kao što su krijumčarenje robe, zloupotreba službene pozicije, podmićivanje, zabranjena trgovina...

Nešto kasnije kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da je "ruski državljanin pod diplomatskom maskom ometao policijsku operaciju".

Rusija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova od Beograda 2008. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.