Igor Tomkić

Marković na Premijerskom satu o napadima na nacionalnoj osnovi

"Država ima snage da zaštiti i porodicu Tomkić u Beranama, i svaku našu porodicu"

„Crna Gora je osvjedočeno bezbjedan i siguran dom svakog njenog građanina i žitelja. … Siguran sam da država ima snage da zaštiti i porodicu Tomkić u Beranama, i svaku našu porodicu“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

On je to saopštio na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno“ – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative kako Vlada procjenjuje sigurnost Igora Tomkića iz Berana koji je prije nekoliko mjeseci više puta napadnut na nacionalnoj osnovi.

Osuđujući napade Marković je rekao da će odgovor države biti odlučan i jasan i u ovom, i u svakom drugom pokušaju narušavanja suživota, odnosno ugrožavanja prava, sloboda i bezbjednosti svakog pojedinca, kao naših temeljnih vrijednosti.

4795032979159f378c31bo

Dodao je da je podmetanje požara na objektu koji pripada Tomkiću rasvijetljeno i da je lice osumnjičeno za to krivično djelo identifikovano i lišeno slobode.

„Identifikovana su i lišena slobode dva lica osumnjičena da su Tomkića prethodno fizički napala. Sa svim ovim rezultatima i aktivnostima policije, javnost je adekvatno upoznata. Takođe, prema informacijama koje sam dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u ovom trenutku policija nema saznanja koja bi ukazivala da je sigurnost Igora Tomkića i njegove porodice ugrožena. Bez obzira na tu okolnost, Uprava policije sprovodi kontinuirane operativne mjere i radnje u cilju zaštite porodice Tomkić i njihove imovine, s obzirom na prethodna krivična djela počinjena na njihovu štetu. Takođe, informisan sam da su policijski službenici u stalnoj komunikaciji sa gospodinom Tomkićem i preduzimaju sve neophodne aktivnosti kako bi on i njegova porodica bili sigurni. Pored toga, porodici Tomkić pružena je psihosocijalna, intelektualna, i zdravstvena podrška i pomoć. Saglasićemo se, dakle, da su institucije reagovale u skladu sa svojim nadležnostima, što ovom prilikom i pozdravljam“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je podsjetio da je Vlada neposredno po napadu jednoglasno donijela odluku da izdvoji i uplati 12.000 eura pomoći za obnovu izgorjelog objekta kao i dodatna sredstva kako bi Igor Tomkić mogao da kupi neophodni asortiman za prodavnicu, i nastavi sa preduzetničkim poslom koji obavlja.

„Kao što vidite, osim snažne osude nasilja, odgovor države uključuje i osiguranje bezbjednosti porodice, zaokružen krivično-pravni progon odgovornih lica za ugrožavanje bezbjednosti i uništavanje imovine porodice Tomkić, uz odgovarajuću egzistencijalnu podršku i potporu. Institucionalnu organizovanost i odlučnost Vlade u konkretnom slučaju, prepoznao je i Savjet za građansku kontrolu rada policije, koji je pozdravio odlučnu reakciju institucija u cjelini. Javna oglašavanja ovog demokratskog I građanskog tijela, bila su usmjerena na razvoj pozitivnog društvenog okruženja koje niti toleriše, niti prašta nasilje. Siguran sam da država ima snage da zaštiti i porodicu Tomkić u Beranama, i svaku našu porodicu“ – rekao je premijer Duško Marković.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.