Kraljevina Holandija podržava Crnu Goru i u evropskim integracijama
Sa sastanka

Ivanović - Junker

Kraljevina Holandija podržava Crnu Goru i u evropskim integracijama

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović, sastao se danas u Hagu sa svojim kolegom iz Ministarstva odbrane Kraljevine Holandije, direktorom za međunarodne poslove i operacije, Kristoferom Junkerom.

Ivanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane istakao značaj sveobuhvatnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane, te naglasio da je jačanje saradnje sa saveznicama jedan od prioriteta naše zemlje kada je u pitanju politika odbrane i bezbjednosti.

On se zahvalio na kontinuiranoj podršci Kraljevine Holandije u ostvarivanju strateških i spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore i izrazio očekivanje da će odnosi dvije zemlje biti dodatno ojačani. Ivanović je informisao Junkera o aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane u modernizaciji Vojske Crne Gore, te o progresu implementacije ciljeva sposobnosti. On je naglasio da Crna Gora aktivno promoviše evroatlantske vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana potenciranjem NATO politike „otvorenih vrata“, te pružanjem značajne podrške zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva. 

Ivanović je takođe, informisao sagovornika da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima Alijanse i naglasio spremnost Crne Gore za pružanjem pune podrške u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti, u cilju što kvalitetnijeg doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti. 

Junker je istakao da sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane, preporučuju našu državu kao kvalitetnog i kredibilnog saveznika. Takođe je izrazio zadovoljstvo mogućnošću jačanja bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje i naglasio da će Kraljevina Holandija dati svoj puni doprinos njenom unapređenju i u budućem periodu. Dodatno, Junker je naglasio da će Kraljevina Holandija nastaviti da podržava Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija.

"Sagovornici su naglasili da će dva ministarstva odbrane ostati posvećena unapređenju saradnje, kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata. Oni su takođe razmijenili mišljenja i o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji, te zaključili da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou", saopšteno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.