Počinju pregovori lidera EU o nasljedniku Junkera
Žan Klod Junker

Počinju pregovori lidera EU o nasljedniku Junkera

Lideri EU okupljaju se u Briselu kako bi pregovarali o tome ko bi trebalo da predvodi ključne institucije EU u narednih pet godina.

Predsjednici i premijeri zemalja članica EU sastaće se na večeri na kojoj bi trebalo da izaberu nasljednika Žan Klod Junkera na mjestu predsjednika Evropske komisije.

Oni će vjerovatno razmotriti i kandidate za predsjednika Evropskog savjeta, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, funkcije koju je do sada obavljala Federika Mogerini, i predsjednika Evropske centralne banke, prenosi AP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da se postigne brz dogovor o tome ko bi trebalo da vodi Evropsku komisiju, koja predlaže i sprovodi zakone bloka.
Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata - 179, ali da bi bila dio vladajuće većine mora da uđe u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mjesta.

Da li će u koaliciju ući sa drugoplasiranom grupom Socijalisti i Demokrate (S&D) ne zna se budući da je njen lider Udo Bulman rekao da je konzervativna EPP izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima, da ne može da traži kao svoje pravo da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsjednik Komisije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.