Budva: Svečano otvorene Igre malih zemalja Evrope (FOTO)
Foto: AA

Svačana ceremonija

Budva: Svečano otvorene Igre malih zemalja Evrope (FOTO)

Svečanom ceremonijom ispred zidina Starog grada u Budvi, večeras su otvorene Igre malih zemalja Evrope, najveće multi-sportsko takmičenje ikada organizovano u Crnoj Gori.

Na 18. po redu igrama učestvuju takmičari iz država koje imaju manje od million stanovnika. Učestvuju sportisti iz Andore, Crne Gore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Monaka i San Marina. 

Igre je svečano otvorio premijer Crne Gore Duško Marković. 

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović ponosan je što je Crna Gora domaćin ovako velike smotre sportista. 

2019052723664642844850676Web

Foto: AA

"Združili smo se ovdje, na harmoničnom i uzbudljivom dodiru mora i planina, da slavimo Igre malih zemalja Evrope. Takmičenje koje nas već prvom rječju upućuje i podsjeća na ono što u 21. vijeku, vijeku digitalnih tehnologija i sveopšte komercijalizacije, olako zaboravljamo. Sport je, prije svega, igra. A igra je radost, emocija, prostor slobode. Igra nas oplemenjuje i spaja. Ujedinjuje u različitosti i šarenolikosti. Baštineći izvorne i temeljne olimpijske vrijednosti, mi ćemo danas i narednih dana, takmičeći se, i, nadasve, družeći se, biti svijet u malom. Svijet koji se igra”, istakao je prvi čovjek Crnogorskog olimpijskog komiteta na svečanoj ceremoniji. 

2019052723664642844850675Web

Foto: AA

Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, princ Albert od Monaka, zatim regent iz San Marina, kao i princeze iz Lihtenštajna i Luksemburga. 

Zastavu Crne Gore tokom svečanog defilea sportista nosio je stonoteniser Filip Radović, dok je poznata rukometašica Bojana Popović olimpijskom bakljom upalila plamen. 

2019052723664642844850674Web

Foto: AA

Na Igrama malih zemalja učestvuje 846 sportista.

Igre će narednih dana biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju.

2019052723664642844850672Web

Foto: AA

Takmičenja se organizuju u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

Igre malih zemalja Evrope trajaće do 1. juna. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.