Zenka-Neđeši: Crna Gora biće nova vrijednost za Evropsku uniju
Foto: Vlada CG

Kvalitetni odnosi između dvije države

Zenka-Neđeši: Crna Gora biće nova vrijednost za Evropsku uniju

Podrška Mađarske u procesu evro-atlanskih i evropskih integracija potvrda je visoko kvalitetnih odnosa između dvije države ocjenjeno je na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenka i ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, Jožefa Neđešija.

Zenka je primio danas u nastupnu posjetu Neđešija sa kojim je razgovarao o integracionim procesima Crne Gore i važne uloge koju oblast ljudskih i manjinskih prava ima u istim.

Ministar je posebno istakao doprinos Mađarske tokom procesa pristupanja Crne Gore NATO alijansi.

"U procesu evropskih integracija, oblast temeljnih ljudskih prava čini bitan dio najvažnijeg pregovačkog poglavlja. A uloga Ministarstva za ljudska i manjinska prava samim tim postaje sve značajnija.Konstantno unaprijeđujemo normativni okvir zaštite ljudskih i manjinskih prava, u skladu sa međunarodnim standardima, ali smo i svjesni činjenice da su usaglašeni zakoni samo polovina posla. Ono najvažnije predstoji, a to je uspješna primjena tih zakona", naglasio je ministar.

Zenka je kazao kako oblast ljudskih prava nije jednostavna, ali jeste jedna od najznačajnijih.

Budući da je i sam predstavnik jedne manjine u Crnoj Gori, ministar je istakao važnost manjina kao bitnog činioca u svim pozitivnim procesima u Crnoj Gori.

Neđeši je zahvalio ministru na prijemu i izrazio zadovoljstvo zbog dijela puta koji je Crna Gora prešla u okviru svojih pregovara o pristupanju Evropskoj uniji.

On je istakao da podrška Mađarske ne izostaje ni u ovom procesu. Izjavio je da je saradnja dviju vlada veoma dobra, ali i da ga raduje člinjenica da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima direktnu saradnju sa njihovim ekspertom za manjinska prava Ištvanom Lakatošem, koji poslednje tri godine daje svoj doprinos daljem unaprijeđenju oblasti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori.

Sagovornici su saglasni da Crna Gora treba da se nađe u najskorijem periodu u porodici zemalja Evropske unije, te da joj je u tom pravcu vrlo značajna podrška zemalja članica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.