MANS: Konjević najaktivniji poslanik, Drešević i Šabović na nuli
Skupština CG

U proteklih pola godine Skupština radila manjim intezitetom

MANS: Konjević najaktivniji poslanik, Drešević i Šabović na nuli

U proteklih pola godine Skupština je radila manjim intezitetom, a poslanici dijela opozicije, njih 11, i dalje bojkotuju rad Parlamenta, kazali su iz MANS-a.

Ovo su neki od zaključaka koji proizilaze iz Trećeg polugodišnjeg izvještaja o radu Parlamenta koji MANS realizuje u sklopu projekta “Unapređenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori” koji podržava Demokratski fond Ujedinjenih nacija (UNDEF).

Kako su naveli iz MANS-a, Izvještajem je obuhvaćen period od 01. novembra 2018. do 30. aprila 2019. godine tokom koga je praćena aktivnost poslanika, poslaničkih klubova kao i kontrolna funkcija Skupštine.

Od 01. novembra prethodne do 30. aprila ove godine, održano je 11 sjednica na kojima se raspravljalo o 99 zakona i drugih akata.

U polugodišnjem periodu poslanici su na plenumu zasijedali nepunih 20 radnih dana ili ukupno 166 sati, pri čemu su najduže radili u novembru – osam radnih dana, a najmanje u februaru – samo sedam sati.

Samo 23 poslanika je aktivno učestvovalo u radu plenuma, a čak 30% poslanika koji su učestvovali u radu Skupštine bili su vrlo rijetko aktivni, i spadaju u neaktivnu grupu poslanika kada je u pitanju rad na plenarnim sjednicama.

"Od prvih pet najaktivnijih poslanika dva dolaze iz poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) i to Raško Konjević i Ranko Krivokapić. Iz Posebnog kluba poslanika među najaktivnijim poslanicima našao se Aleksandar Damjanović, a iz kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije (SD i LP) Andrija Popović. Na petom mjestu po aktivnosti je poslanik iz poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Koalicije „Albanci odlučno“ i Hrvatske građanske inicijative (BS, Koalicija „Albanci odlučno“ i HGI) Genci Nimanbegu", navodi se u saopštenju MANS-a.

Najaktivniji poslanik u posmatranom periodu bio je Raško Konjević (SDP), čiji indeks aktivnosti je 4,70, dok su poslanici Nedžad Drešević i Džavid Šabović imali indeks aktivnosti 0,00 što znači da nisu imali nikakvu aktivnost na plenumu.

Kako su istakli, među poslaničkim klubovima najaktivniji je poslanički klub SD i LP, zatim slijede poslanički klub SDP-a i Posebni poslanički klub koji dijele drugo mjesto po aktivnosti, na trećem mjestu je poslanički klub DPS-a, a na četvrtom poslanički klub partija manjinskih naroda. Slijedi poslanički klub DF-a, dok je na poslednjem mjestu klub SNP-DEMOS.

U proteklih pola godine skupštinski odbori su organizovali šest kontrolnih i 16 konsultativnih saslušanja. Na njima je saslušano 86 osoba.

"Kroz korišćenje kontrolnih mehanizama, tokom ovog izvještajnog perioda usvojeno je 28 zaključaka koji su obavezujući za izvršnu vlast i druge institucije. Međutim, polovina tih zaključaka je uopštena i njihovo sprovođenje nije moguće pratiti, 46% zaključaka su donekle mjerljivi, dok su samo u 4% definisane konkretne obaveze institucija. Skupština nema sistem praćenja realizacije zaključaka, što značajno smanjuje njene kapacitete obavljanja Ustavne dužnosti kada je kontrolisanje rad izvršne vlasti u pitanju", zaključili su i MANS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.