Žutim prslucima manje od jedan odsto glasova
Foto: Tanjug

Poraz na izborima za Evropski parlament

Žutim prslucima manje od jedan odsto glasova

Francuski građanski pokret "Žuti prsluci" koji protestuje širom zemlje od 17. novembra doživio je poraz na izborima za Evropski parlament, pošto su dvije liste s predstavnicima tog pokreta osvojile zajedno manje od jedan odsto glasova.

Lista "Žuta alijansa" (Alliance jaune), koju je predvodio pjevač Fransis Lalan osvojila je 0,5 odsto glasova, a druga lista "Građanska evolucija" (Evolution citoyenne), manje od 0,5 odsto glasova, što je daleko od pet odsto koliko je neophodno za jedno mjesto u Evropskom parlametu.

Analitičari su ocijenili da su mnogi Francuzi koji se osjećaju kao "žuti prsluci" glasali za ekstremno desničarsku stranku Nacionalnu okupljanje ili vladajuću Republiku u pokretu predsjednika Emanuela Makrona.

Posljednjih nedjelja se osipa broj okupljenih na protestima pokreta "Žuti prsluci", koji svake subote od 17. novembra organizuju skupove nezadovoljni opštom državnom politikom, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.