Kazne za nedolaske na posao način da se disciplinuju poslanici

Vladajuća koalicija pozdravila inicijativu LPCGa

Kazne za nedolaske na posao način da se disciplinuju poslanici

Liberalna partija uskoro će predložiti izmjene i dopune Poslovnika kako bi, po uzoru na mnoge parlamente svijeta, neopravdani nedolasci poslanika na zasijedanja bili sankcionisani. Prijedlog Liberala je da se zarada poslanicima koji ne dođu na posao preko 30 i više dana umanji 60 posto. U vladajućoj koaliciji takav stav ocjenjuju pozitivnim.

Konstantni nedolasci na posao dobrog broja opozicionih poslanika neprihvatljivo je, smatraju u Liberalnoj partiji. Stoga su pokrenuli inicijativu o izmjeni Poslovnika koji će takvo ponašanje sankcionisati.

 ”Poslanici koji 30 i više dana ne prisustvuju zasijedanjima i aktivnostima skupštine budu kažnjeni sa 60 odsto umanjenja plate. Ono što je važno da kažemo jeste da je ovo jedna od najblažih sankcija uporedo sa iskustvom drugih evropskih država koje imaju iskustvo čak i da oduzimaju mandate poslanicima.”, kazao je Ammar Boranič portparol Liberalne partije za Novu M.

I dok su ih građani na izborima birali da njihove interese predstavljaju u parlementu, dio opozicije bojkotuje rad parlamenta od samog početka novih mandata, još od kraja 2016. dok je dio samo povremeno dolazio na skupštinska zasijedanja, navodi Nova M. Opozicionari su se oglušili i na brojne apele sa međunarodnih adresa da se dijalog mora voditi pod krovom institucija. Stav Liberalne partije da se nedolasci u Skupštini, moraju sankcionisati, u DPS-u i SD-u ocjenjuju pozitivnim.Novi Poslovnik će, smatraju, doprinijeti boljoj disciplini.

Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata napominje da gotovo svakodnevno sa svih evropskih adresa slušamo sugestije našoj opoziciji da izađu iz te zone nedemokratskog ponašanja, nedemokratske nezrelosti i da se vrate u parlament gdje će saopštiti sve svoje stavove.

“Nažalost šteta je što uopšte moramo govoriti o disciplinovanju poslanika ali vjerujemo da će na neki način ta vrsta sankcija uticati na njih.”, kazao je Zorojević.

Poslanik DPSa Nikola Rakočević podsjeća da su iz te partije unazad nekoliko godina govorili o neozbiljnosti i neodgovornosti kolega iz opozicije koji bojkotuju Skupštinu i smatra da je ovo jedan od dobrih načina da se taj dio sistema uredi.

 “Naši apeli, kao što je i uvaženog kolege Popovića inicijativa, se ne odnosi na disciplinovanje onih koji bojkotuju parlament, oni su svoju neozbiljnost i neprincipijelnost građanima već dokazali dakle ovdje se ne radi o njihovom disciplinovanju, već o uređivanju sistema, i o njihovom kažnjavanju.“, navodi Rkaočević u izjavi za Novu M.

ERVIN IBRAHIMOVIĆ BOŠNJAČKA STRANKA: Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranje je još jednom pozvao opozicione kolegde da se vrate u parlament:

"Da radimo zajedno da unapređujemo zakone kako bi građani oni koji su nas za to i birali osjetili benefite.“

Prema posljednjim podacima, Skupština Crne Gore za aprilske neto zarade poslanika izdvojila je preko 120 hiljada eura, od čega je opozicionim poslanicima koji su ostali dosljedni bojkotu, i za nedolazak na posao isplaćeno oko 20 hiljada eura. Poslanički klub Demokrata iz skupštinskog budžeta dobio je 11.270, a nezavisni poslanik Dritan Abazović 1.437 eura. Oni nijesu ušli u skupštinsku salu od početka ovog saziva. Poslanici Kluba SNP-Demos, koji su takođe bojkotovali parlament, primili su za april ukupno 6.834 eura. Za zarade poslanika Demokratskog fronta izdvojeno je u aprilu oko 24 hiljade eura. Prema ranijim procjenama i podacima sa početka 2019. Opozicioni bojkot koštao je građane preko 5 miliona eura.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.