Oko 90% korisnika u Crnoj Gori zadovoljno uslugom mentoringa
ilustracija

Oko 90% korisnika u Crnoj Gori zadovoljno uslugom mentoringa

Mišljenje kompanija o tome kakav uticaj usluge mentoringa imaju na njihovo poslovanje za nas je ključno. Mentor ne obavlja poslove umjesto osnivača ili ovlašćenog lica. Mentorstvo će biti uspješno jedino ukoliko osnivač ili ovlašćeno lice zajednički učestvuju sa mentorom u pronalaženju rješenja

Ovo je kazao generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosav Babić, danas na sastanku članova Upravnog odbora u okviru II faze programa Mentoringa.

Na sastanku je diskutovano realizovanim aktivnostima, pozitivnim efektima sprovođenja programa na poslovanje preduzeća u Crnoj Gori, kao i o planu buduće saradnje sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) u cilju daljeg uspostavljanja i primjene mentoring programa u Crnoj Gori.

„U toku realizacije programa Mentoring oko 90% korisnika u Crnoj Gori je izrazilo zadovoljstvo sprovedenom uslugom mentoringa i ocijenilo da im je ta usluga pomogla da sagledaju aktuelno stanje, suoče se sa trenutnim problemima, kao i da definišu dalje pravce razvoja svog poslovanja“, kazao je Babić.

Na osnovu iskazanih potreba preduzeća – korisnika mentoring usluge i nakon analize trenutnog stanja, obezbijeđuje se kontinuirana podrška od strane mentora, kako bi se sagledale prednosti i nedostaci u poslovanju preduzeća. Mentor u zajedničkom radu sa vlasnikom preduzeća razvija i sprovodi akcioni plan, koji ima za cilj poboljšanje poslovnih rezultata preduzeća.

GetImage  Predstavnik JICA Takashi Hibino kazao je da su u agenciji zadovoljni realizacijom aktivnosti u Crnoj Gori i da očekuje da će       Sa sastanka             projekat uspostavljanja standarizovanog mentoring sistema u malim i srednjim preduzećima pružiti pozitivan primjer, kako bi se ostvarili što bolji rezultati u poslovanju preduzeća. Takođe, nakon zvanične predaje aplikacije za sledeći programski period, g-di Hibino očekuje da će JICA biti spremna da podrži realizaciju projekta i nakon 2020. godine.

Tokom sastanka članova Upravnog odbora razgovaralo se o aktivnostima koje će se realizovati u narednom periodu. Po planu realizacije, u novembru mjesecu biće organizovan praktičan trening za mentore (OJT - On the job training) na temu KAIZEN, dok će za preduzeća biti obezbjeđena unapređena savjetodavna podrška u implementaciji KAIZEN sistema, koja će biti organizovana od strane JICA konsultanta, sa dugogodišnjom karijerom u razvoju i primjeni KAIZEN principa.Nastaviće se i sa sprovođenjem praktičnog treninga za trenere (OJTT – On the job training of the trainers), kako bi izabrani korisnici mentoring usluga primili kvalitetnu mentoring uslugu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Shodno zaključcima sa nedavno održane Radionice za kreiranje šeme regionalne saradnje, koja je održana sredinom mjeseca maja u Mostaru,tokom sastanka se razgovaralo o značaju apliciranja za nastavak projekta, kreiranju regionalnog brenda mentoring usluge, razvoju zajedničkih promotivnih alata, vodiča i materijala za praktičnu obuku mentora, a sve u cilju podizanja kvaliteta znanja i vještina budućih mentora i kvalieta pružene mentoring usluge.

U Crnoj Gori u toku je sprovođenje II faze programa u okviru koje je do sada obučeno 25 mentora, a uslugu mentoringa do sada je koristilo 58 korisnika sa teritorije Crne Gore
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.