Drljević u Bijelom Polju: Razvoj države zavisi od napretka opština
Foto: Vlada CG

"Bjelopoljska opština na vrijeme prepoznala koristi koje donosi pristupanje EU"

Drljević u Bijelom Polju: Razvoj države zavisi od napretka opština

Bjelopoljska opština na vrijeme je prepoznala koristi koje donosi pristupanje Evropskoj uniji i preuzela odgovornost koju sve lokalne samouprave imaju u tom procesu, kao i sveukupnom razvoju države, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević tokom posjete Bijelom Polju.

Drljević je zajedno sa šeficom Radne grupe za poglavlje 22, Ivanom Vujošević, u okviru projekta „Evropski dan u tvom gradu“, posjetio Bijelo Polje.

Glavni pregovarač je, nakon razgovora sa predsjednikom Opštine, Petrom Smolovićem, učestvovao u javnoj debati „Uloga lokalnih samouprava u pristupnim pregovorima“.Obišao je i gradsku garažu – projekat realizovan uz podršku IPA sredstava i sa bjelopoljskim gimnazijalcima razgovarao o pristupanju države EU.

Drljević je tokom javne debate naglasio da je stvaranje uslova za ujednačen i stabilan ekonomski razvoj u cijeloj državi pretpostavka napretka u procesu pristupanja Crne Gore EU.

47941901978e8c22e41e4o

„Činjenica je da je osnov opšte razvojne politike države upravo razvoj na lokalnom nivou, lokalne samouprave imaju važnu ulogu u dijelu planiranja, pripreme, finansiranja i sprovođenja važnih razvojnih projekata. Zbog toga je izuzetno važno kroz konkretne projekte u pretpristupnom periodu razvijati kapacitete i pripremati nove ideje na lokalnom nivou, koje će sasvim sigurno u perspektivi postati predmet finansijske podrške EU“, dodao je on.

Smolović je ocijenio da proces decentralizacije poslova sobom nosi i veću odgovornost lokalnih vlasti i porast očekivanja građana, organizacija i privrede u pogledu poboljšanja životnog standarda i kvaliteta života na lokalnom nivou.

479425554325cae1a91eeo

„Očekuje se i da opštine budu ključni akteri u obezbjeđivanju uravnoteženog i harmonizovanog održivog razvoja, kao i da budu uključene u procese evropskih integracija i uvode evropske standarde i najbolje prakse na lokalnom nivou“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, bjelopoljska opština je tokom prethodnih godina stekla izuzetno iskustvo u korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova i prekogranične saradnje, ukazujući na uspješne projekte izgradnje kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda i parking garaže, ali i one kojima je povećan stepen ekonomskog razvoja prekogranične regije kroz promociju proizvodnje organske hrane i unaprijeđena vjersko-turistička ponuda obnovom vjerskih objekata i mapiranjem kulutrnih i istorijskih znamenitosti.

479425720178a56924e08o

Šefica Radne grupe za poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata Ivana Vujošević objasnila je da se Crna Gora u okviru ovog poglavlja priprema za sprovođenje kohezione politike EU, kao jedne od najbitnijih politika EU koja teži smanjenju razlika u stepenu razvijenosti regiona unutar Unije, i za korišćenje takozvanih strukturnih instrumenata, kao finansijske podrške EU za sprovođenje kohezione politike.

479426067613e843b8c84o

Školski čas u Gimnaziji o EU

„U procesu pripreme za korišćenje strukturnih instrumenata, od velikog značaja biće jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za pripremu strateških dokumenata i za pripremu zrelih projekata, spremnih za finansiranje i sprovođenje, a moraće se raditi i na jačanju finansijskih kapaciteta opština za pretfinansiranje i kofinansiranje projekata koje finansira EU“, rekla je Vujošević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.