Od sjutra u opticaju nove novčanice od 100 i 200 eura

Serija Evropa

Od sjutra u opticaju nove novčanice od 100 i 200 eura

Evropska centralna banka (ECB) pustiće sjutra u opticaj redizajnirane novčanice od 100 i 200 eura.

Novčanice su poslednje u nizu koje čine seriju "Evropa" (već su u opticaju apoeni od 5, 10, 20 i 50 eura), s obzirom na to da se novčanica od 500 eura neće štampati.

Nove novčanice od 5 € puštene su opticaj 2013., nove novčanice od 10 € 2014. Nove novčanice od 20 € u opticaju su od 2015., a one od 50 € od 2017. Nove novčanice od 100 € i 200 € predstavljene su 17. septembra 2018. i biće puštene u optica 28. maja 2019.

Iako je ESB odlučio prestati proizvoditi novčanice od 500 €, novčanice od 500 € iz prve serije i dalje su zakonsko sredstvo plaćanja.

Sve novčanice serije "Evropa" imaju unaprijeđeni dizajn i bolje elemente zaštite od novčanica prve, a serije, koje će i dalje biti u opticaju, paralelno s novim novčanicama.

Evropa

Nova serija novčanica nazvana je serija Evropa zato što dva zaštitna obilježja sadržavaju portret Evrope. Taj lik iz grčke mitologije na novim je euronovčanicama zbog jasne povezanosti s evropskim kontinentom i zato što novčanicama daje ljudsku crtu. Evropin portret preuzet je s vaze koja se nalazi u muzeju Luvru Parizu.

Zašto nam trebaju nove novčanice?

ESB i nacionalne  banke Eurosistema odgovorni su za integritet euronovčanica. Zbog toga su razvili drugu seriju euronovčanica s poboljšanim zaštitnim obilježjima zahvaljujući kojima će novčanice i dalje biti sigurne, a povjerenje javnosti u valutu ostati nepoljuljano.

Korak ispred falsifikovanja

Napredak u tehnologiji proizvodnje novčanica vidljiv je i u proizvodnji novih euronovčanica. Nova zaštitna obilježja bolja su zaštita od krivotvorenja.

euro200epa

Prema istraživačkoj i razvojnoj strategiji euronovčanice se moraju »štititi same« i tako krivotvoriteljima otežati posao. Banke, osobe koje profesionalno rukuju gotovinom i javnost moraju moći prepoznati krivotvorene novčanice i tako podržati strategiju Eu za borbu protiv krivotvorenja.

Otpornije i trajnije

Nove će euronovčanice biti trajnije od onih iz prve serije. To znači da će te novčanice trebati rjeđe zamjenjivati, čime će se smanjiti troškovi i negativan uticaj na okoliš. To je važno, posebno za novčanice od 5 € i 10 €, koje češće od drugih novčanica prelaze iz ruke u ruku.

Novčanice iz prve serije i novčanice iz serije Europa istovremeno su u opticaju i nije ih potrebno mijenjati.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.