CANU i Glavni grad potpisali Sporazum o saradnji
Foto:PG Biro

CANU i Glavni grad potpisali Sporazum o saradnji

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan K. Vukčević i gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković potpisali su danas Sporazum o saradnji između Glavnog grada i CANU.

Sporazumom je predviđena saradnja na polju afirmacije kulturne baštine Glavnog grada, zajedničko učešće u obilježavanju značajnih jubileja događaja i ličnosti vezanih za Podgoricu i Crnu Goru, održavanje naučnih skupova i okruglih stolova, promociju izdanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, organizovanje izložbi likovnih stvaralaca, kao i organizovanje zajedničkih tribina istaknutih naučnika i umjetnika, saopšteno je iz PG Biroa.

Gradonačelnik Vuković je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o saradnji CANU i Glavnog grada koji će poslužiti kao temelj za buduću saradnju i intenziviranje komunikacije između dvije institucije s ciljem da na što bolji način crnogorskoj i široj javnosti predstavi ono što je kulturna baština Glavnog grada.

“Kao posljedica turbulentne istorije naša država je dugo vremena zaostajala za razvijenim svijetom i čini mi se da u posljednje vrijeme hvatamo korak u tom smislu i veoma je važno da Crnu Goru izgrađujemo kao društvo znanja, a to nije moguće ako ne koristimo u punom kapacitetu one potencijele sa kojima  raspolažemo. Tu  mislim na univerzitete, na Maticu crnogorsku i CANU i slične institucije u kojima je koncentrisana većina znanja”, zaključio je Vuković.

Predsjednik Crnogorske akademioje nauka i umjetnosti, akademik Dragan K. Vukčević je istakao da je poseban značaj potpisivanja Sporazuma u tome što je to sporazum CANU sa  Glavnim gradom, u kome je većina kapaciteta Crne Gore, i onih ekonomskih, i naučnih i umjetničkih zahvaljujući brojnim institucijama koje se nalaze u Podgorici.

„Nadam se da će ovaj Sporazum biti dobra osnova za saradnju između dvije institucije u pogledu okruglih stolova, naučnih projekata i tribina kojima će se  afirmisati ono što bismo mogli nazvati idejom kontinuiteta i identiteta Crne Gore. Vjerujem  da je objedinjavanje naučnog potencijala u funkciji jačanja naših institucija i, u tom smislu, potpisivanje ovog sporazuma doživljavam kao korak na tom putu“, naglasio je Vukčević

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.