Svaki treći stanovnik Monaka je milioner
Monako

Stopa siromaštva ravna nuli

Svaki treći stanovnik Monaka je milioner

Druga najmanja država na svijetu, Monako, sa 38.300 stanovnika najgušće je naseljena zemlja svijeta, ali je i dom 12.261 milionera.

Ta brojka, kako piše "Biznis insajder", za samo pet godina skočila je 12 procenata, pa sada svaka treća osoba koja živi u Monaku posjeduje milion dolara.

Stopa siromaštva u državi ravna je nuli, a bruto društveni proizvod po glavi stanovnika iznosi 165.420 dolara.

Zapravo, Monako je jedna od samo četiri zemlje svijeta u kojoj BDP po stanovniku premašuje 100.000 dolara.

Prvi na toj listi je Lihtenštajn sa 166.021 dolara (ali on ima i 80 puta veću površinu od Monaka), drugi je Monako, a slijede ih Luksemburg i Bermude.

Od ukupnog broja stanovnika njih čak 75 posto su pridošlice, odnosno stalni stanovnici koji su rođeni van te države.

Monako je dom i jedne od najskupljih ulica svijeta, Avenije Princeza Grejs koja je ime dobila po glumici Grejs Keli, nekadašnjoj princezi Monaka.

Osim što je izuzetno skup, Monako je i bezbjedan. Riječ je zapravo o jednom od najsigurnijih gradova svijeta. Ima jednog policajca na svakih sto stanovnika, pa je cio grad pokriven neprekidnim video-nadzorom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.