Kentera: Od četvrtka do subote To Be Secure Forum
Foto: ASCG

Kentera: Od četvrtka do subote To Be Secure Forum

To Be Secure Forum, biće održan od četvrtka do subote u Budvi i okupiće više od 500 učesnika, a među njima su i predsjednici država regiona, najavio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG) Savo Kentera.

On je naveo da se Forum kao i prethodnih godina održava pod pokroviteljskom crnogorske Vlade i da će ga otvoriti premijer Duško Marković.

“Prvog dana biće održan panel na temu koja je vezana za budućnost Evropske unije nakon izbora za Evropski parlament, a glavni govornik je predsjednik Milo Đukanović”, rekao je Kentera agenciji MINA.

Kako je naveo, u subotu, drugog radnog dana Foruma, biće organizovan predsjednički panel, na kojem će govoriti predsjednici zemalja regiona, uključujući Đukanovića.

„Naziv tog panela je interesantan - „Šta je u glavama lidera?“, kazao je Kentera.

On je objasnio da se taj panel odnosi na to kako lideri, predsjednici, vide rješenja za sve situacije koje su aktuelne ne samo na prostoru regiona, nego i u Evropi, posebno nakon izbora za Evropski parlament.

Kentera je rekao da će Fokus To Be Secure Foruma biti na bezbjednosti, stabilnosti i budućem prosperitetu Zapadnog Balkana i nastojanjima Crne Gore da doprinese tom cilju.

Forum To Be Secure organizuje ASCG, kao značajnu platformu koja pomaže promovisanju novog i taktičkog razmišljana i pruža odgovore na regionalne i globalne goruće izazove.

Kentera je kazao da je za ovaj, kao i za prethodne forume karakteristično veliko prisustvo visokih zvaničnika svih država regiona, ministara odbrane, inostranih poslova i predsjednika država Zapadnog Balkana.

„U ovom momentu već imamo više od 500 registrovanih učesnika. Mislim da ćemo imati izuzetno kvalitetnu diskusiju i dobru debatu. Forum će i ove godine ponuditi dobru i kvalitetnu platformu, kao moguće rješenje za određene situacije, ne samo u regionu, nego i mnogo šire“, rekao je Kentera.

On je naveo da će na Forumu učestvovati i veliki broj stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa, diplomatije i bezbjednosti, a fokus će biti na Zapadnom Balkanu.

Kentera je kazao da će na prvom panelu učestvovati ministri eksperti koji će govoriti o budućnosti Zapadnog Balkana, posebno u kontekstu zvaničnog poziva Sjevernoj Makedoniji da se pridruži Alijansi.

Tema tog panela, kako je dodao, biće i Bosna i Hercegovina, kao i rješavanje pitanja između Srbije i Kosova.

„Razgovaraćemo i o tome kako Crna Gora, kao pozitivan, dobar i uspješan primjer može doprinijeti rješavanju svih potencijalnih konflikata i poboljšanju stanja u regionu“, istakao je Kentera.

Kako je naveo, učesnici Foruma To Be Secure baviće se i uticajima Rusije, Kine i Turske na Zapadni Balkan.

„Naročito Kine, na Rusiju smo navikli da bude prisutna, jer je ona uvijek bila zaintersovana. Moramo posebno obratiti pažnju na Kinu i Tursku, i ne smijemo nikako zanemariti njihov utivaj na prostor Zapadnog Balkana, pa će jedan od panela biti posvećen i toj temi“, kazao je Kentera.

On je naveo da je Forum okupio izuzetno dobre govornike, koji će pokušati da odgovore na goruća pitanja.

„Bavićemo se i pitanjem dezinformacija, nečim što je aktuelno u posljednje vrijeme i na šta ne možemo ostati imuni“, dodao je Kentera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.