Crna Gora od ponedjeljka domaćin Igara malih zemalja: Učestvuje hiljadu sportista iz devet država
Dušan Simonović, foto: AA

Crna Gora od ponedjeljka domaćin Igara malih zemalja: Učestvuje hiljadu sportista iz devet država

Crna Gora će od ponedjeljka biti domaćin najmasovnijeg takmičenja ikada organizovanog u našojzemlji, Igara malih zemalja Evrope. Igre će trajati do 1. juna i okupiće takmičare iz evropskih država s manje od milion stanovnika.

Igre malih zemalja su multi sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985. godine. Učestvuju takmičari iz Andore, Crne Gore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Monaka i San Marina. 

Pet gradova i deset disciplina 

Igre će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju. Takmičenja se organizuju u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu. 

Bar će biti domaćin atletskih i košarkaških takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, dok su plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici. Domaćin ostalih takmičenja biće Budva, a u tom gradu će biti održano i svečano otvaranje. 

Sve spremno za otvaranje Igara 

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, u razgovoru za agenciju Anadolija, ističe da je gotovo sve spremno za početak Igara. 

"Dotjerujemo sportsku infrastrukturu s kojom smo imali najviše problema, zbog vremena. U principu, spremno ćemo dočekati Igre, najveći protivnik nam može biti vrijeme, odnosno kiša, koja je ovih dana veoma česta", kaže Simonović. 

Na Igrama se očekuje oko hiljadu sportista, isto toliko članova sportskih delegacija, kao i oko 160 predstavnika medija, ne samo iz zemalja učesnica.

Otvaranje Igara u Budvi biće spektakularno, a kompletu ceremoniju otvaranja prenosiće Radio-televizija Crne Gore.

Predsjednik Vlade Duško Marković, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, će zvanično otvoriti Igre i primiće najveće predstavnike olimpijske porodice, predsjednike Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta. 

"Biće to ja se nadam jedno lijepo takmičenje, dugo smo čekali ovaj trenutak, mislim da je došlo vrijeme za jednu ovakvu organizaciju kakve su Igre malih zemalja. One po gabaritima jesu upriličene za male zemlje, ali organizacija je zaista složena, ovo su Olimpijske igre u malom. Mi se radujemo svemu onome što ćemo sada imati u prilici i da vidimo i da odradimo u Budvi, Baru, Cetinju, Podgorici, Tivtu", rekao je Simonović.

On je kazao da je organizacija dosta složena, ali da imaju i dosta iskusan tim, iako su mlad Olimpijski komitet, ujedno i mali komitet.

"Imali smo pomoć i naše države, naših prijatelja iz međunarodnog komiteta, naših sponzora, saradnika i naših prijatelja i kolega iz okruženja. Tako da računam da je sve spremno, da će to biti zaista lijepo takmičenje sa kojim će se Crna Gora ponositi i da ćemo ostvariti dobre sportske rezultate. Tako ćemo poslati lijepu poruku iz Crne Gore, da Crna Gora jeste i sportska nacija, ali da jeste lijepa turistička destinacija i da ona jeste u stvari jedna i biznis destinacija i da se može doći sa kapitalom i sigurno ulagati", rekao je Simonović. 

Dolaze princ Albert i predsjednik MOK-a 

On je poručio da je ovo jedinstvena prilika da u Crnu Goru dođe predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

"On će doći zaista. Doći će nam i predsjednik Evropskog olipijskog komiteta, dakle, najveći autoritet u našoj olimpijskoj porodici. Ali, doći će i mnogo drugih ličnosti, princ Albert od Monaka, zatim regent iz San Marina, doći će nam princeze iz Lihtenštajna i Luksemburga", istakao je Simonović. 

Na pitanje, da li očekuje da crnogorski sportisti naprave neki zapaženi rezultat, Simonović kaže da Igre malih zemalja imaju veliki sportski značaj. 

"Mi jesmo sportska nacija. Istina, naši najznačajniji sportovi nisu na ovim Igrama, ali biće tu dobrih rezulata. Učestvovaće mnogo sjajnih sportista, ali biće i s druge strane mnogo sjajnih sportista. U nekim disciplinama, ove Igre imaju kvalifikacije i za olimpijske norme, za svjetske i evropske rang liste, što ovom takmičenju daje sportski značaj. Ono na čemu posebno insistiram, posebno kod naših mladih sportista, da pored sportskog rezultata budu dobri domaćini svojim kolegama, u tom trenutku svojim sportistima. Jer, mnogo znači ponijeti dobar utisak o zemlji, ta živa reklama je najbolja reklama, mislim da to možemo učiniti i da je obaveza svih nas da to učinimo i trudimo se da tako bude", zaključuje Simonović. 

AA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.