Nacionalni parkovi Crne Gore obilježili Evropski dan parkova
Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore obilježili Evropski dan parkova

Povodom obilježavanja Evropskog dana parkova, 24. maja, koji se organizuje u evropskim zaštićenim područjima u cilju podizanja svijesti o značaju očuvanja prirode, Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su edukativno-promotivne programe u tri zaštićena područja: NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Lovćen.

Promotivna vožnja turističkim vozovima od Kraljevog kola do Biogradskog jezera organizovana je 24. maja u NP Biogradska gora u cilju promocije nove turističke ponude za predstavnike nadležnih institucija i organizacija iz oblasti zaštite i promocije prirode.

Kako je saopšteno iz NPCG-a, učesnici skupa imali su priliku i da pješače edukativnom stazom oko Biogradskog jezera i degustiraju autohtone gastronomske proizvode sa prostora Bjelasice.

Pored programa u NP Biogradska gora, pod sloganom „Priroda, naše blago“, koji je ove godine prodložila Europark federacija, edukatori NPCG organizovali su i edukativne radionice u NP  Durmitor i NP Lovćen.

NP Durmitor je organizovao dvije manifestacije povodom obilježavanja Evropskog dana parkova i Svjetskog dana biodiverziteta, koji se tradicionalno održavaju u svim zemljama članicama  EUROPARK federacije.

promocijaturvoznjevozovimauNPBiogradskagora

Foto: NPCG

U manifestaciji su učestvovala djeca iz vrtića „Eko bajka“, kao i učenici OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka. Djeca su tokom radionica bila motivisana da uče o biljnom i životinjskom svijetu Parka, kao i da saznaju o zaštiti vrsta, kao i njihovih staništa.

NP Lovćen organizovao je radionicu sa učenicima OŠ „Ratko Žarić“, iz Nikšića. Djeca su, uz šetnju nacionalnim parkom, posjetu Centru za posjetioce na Ivanovim koritima, likovne radove, i  edukatore Parka, saznala mnogo više o vrijednostima NP Lovćen.

Federacija nacionalnih parkova Evrope proglasila je 24. maj 1909. godine za Evropski dan parkova kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih  nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, sa ciljem ukazivanja na značaj zelenih površina.

JPNPCG je član EUROPARC Federacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.