Za razvoj saobraćaja preko tri milijarde eura (VIDEO)
Foto: MSP

Njemački inženjeri zainteresovani

Za razvoj saobraćaja preko tri milijarde eura (VIDEO)

Državni Sekretar mr Angelina Živković, sa saradnicima, sastala se sa predstavnicima njemačkog udruženja za planiranje i razvoj putne infrastrukture.

Na početku sastanaka Živković je informisala prisutne o nadležnosti i organizaciji rada Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Uprave za saobraćaj kao samostalnog organa uprave, kao i o značaju koji Ministarstvo pridaje definisanju strateških pravaca razvoja u domenu saobraćaja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ukazano je na postojanje Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja iz oblasti saobraćaja obuhvata 12 projekata ukupne procijenjene vrijednosti od 3,38 milijardi eura.

Njemačke stručnjake je zanimala domaća pravna regulativa u vezi sa planiranjem, izgradnjom i održavanjem putne infrastrukture u Crnoj Gori, načinima finansiranja projekata i mogućnosti uključivanja stranih kompanija u realizaciju projekata iz domena putne infrastrukture u Crnoj Gori, dok je posebno interesovanje iskazano u odnosu na postojanje odgovarajućih kapaciteta za praćenje ovako kompleksnih projekata.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, njemačke stručnjake su zanimali i planovi za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na što je Živković istakla da Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva posvećeno rade na stvaranju preduslova za nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare, te je podsjetila da je u toku izrada idejnih projekata i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Mateševo-Andrijevica i dionicu Smokovac-Farmaci, koja se finansira iz bespovratnih sredstava Evropske komisije koja su dodijeljena kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

88a8dc4ae8c6c961d06fb9d9c93fefb2

Ukazano je i da je namjera da se ostale dionice autoputa Bar-Boljare, kao i dionice Jadransko-jonskog autoputa duž crnogorskog primorja (Brza saobraćajnica) realizuju po nekom od modela privatno-javnog partnerstva, i da je u tom smislu upućen poziv svim potencijalno zainteresovanim partnerima da izraze svoje intresovanje i predlože uslove i modele realizacije.

"Crna Gora posvećeno radi na unapređenju saobraćajne infrastrukture, i ima veoma aktivnu ulogu u okviru tzv. Berlinskog procesa, koji je upravo pokrenut od strane njemačke kancelarke Angele Merkel. Na projektima koji se finansiraju iz dostupnih EU fondova, pored Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i Evropske investicione banke, značajna saradnja se ostvaruje i sa Njemačkom razvojnom bankom, kao vodećom finansijskom institucijom. Značajno veće mogućnosti za obezbjeđenje bespovratnih sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata se Crnoj Gori otvaraju nakon ulaska u EU, i kroz veće prisustvo EU na projektima u Crnoj Gori nadamo se da ćemo osigurati i snažnije prisustvo evropskih kompanija, te u tom smislu očekujemo da i njemačke kompanije ispolje svoje interesovanje za unapređenje saradnje na obostrano zadovoljstvo", istakla je Živković na kraju sastanka.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave za saobraćaj koji su njemačkim kolegama prezentovali svoja iskustva u vezi sa realizacijom projekata na magistralnim i regionalnim putnim pravcima u Crnoj Gori.

U prisustvu predstavnika Nadzora, resornog ministarstva i izvođača radova kompanije CRBC, predstavnici njemačke privrede obišli su gradilište mosta Moračica. Inženjeri CRBC su nakon obilaska na sastanku detaljnije predstavili sam projekat.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.