Bogati još bogatiji, oni u srednjoj i višoj klasi sve siromašniji
ilustracija

Najbogatijih 10 odsto domaćinstava SADa posjeduje 70% bogatstva

Bogati još bogatiji, oni u srednjoj i višoj klasi sve siromašniji

Najbogatijih 10 odsto domaćinstava Sjedinjenih Američkih Država u 2018. je posjedovalo 70 posto ukupnog bogatstva domaćinstava, dok su 1989. imali 60 posto.

To pokazuju rezultati MarketWatch, prenoseći izjavu Torstena Sloka, glavnog ekonomiste Dojče banke, koji se pozvao na novi izvještaj FED-a, američke centralne banke.

U ovoj studiji se ističe i kako je bogatstvo jednog odsto najbogatijih domaćinstava SAD-a u tom periodu poraslo s 23 posto na 32 posto.

Analitičari FED-a su pritom utvrdili kako je razlog rastu bogatstva prvih 10 posto to što je porastao udio njihove imovine u tom periodu s 55 na 64 posto, dok se istovremeno otprilike toliko smanjila, relativno gledano, imovina srednje i više srednje klase

Slok ističe kako je to delom rezultat ekspanzivne monetarne politike FED-a, nakon finansijske krize iz 2008., zahvaljujući kojoj su rasle cijene nekretnina i dionica u zadnjih deset godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.