U prvom tromjesečju ostavke podnijelo 17 funkcionera
ASK

Na osnovu odluka ASK-a

U prvom tromjesečju ostavke podnijelo 17 funkcionera

Na osnovu prekršajnih naloga, koje je zbog kršenja zakona izdala Agencija za sprečavanje korupcije od 1. januara do 31. marta ove godine, naplaćeno je 13.667 eura, a ukupan iznos sudski izrečenih sankcija je 12.980 eura – navodi se u izvještaju ASK-a.

Zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja iznos naplaćenih prekršajnih naloga je 13.333, dok je zbog nepoštovanja Zakona o sprečavanju korupcije naplaćeno 334 eura prekršajnih naloga.

Agencija je u prvom tromjesečju ove godine podnijela nadležnim sudovima 43 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i izdala šest prekršajnih naloga.

Na osnovu mišljenja i odluka Agencije, u tom periodu podnijelo je ostavku 17 javnih funkcionera. Među njima ostavku su podnijeli Dušan Kovačević i Marjan Junčaj na odborničke funkcije u Glavnom gradu, Boris Nikolić i Nada Dubljević na odborničke funkcije u Nikšiću, kao i odbornici u Beranama Onur Babaić, a u Pljevljima Ilhan Tuskumović i Vanja Vukojičić, prenosi Analitika.

Opomenu sa mjerom upozorenja dobili su, na osnovu odluka ASK-a, Danilo Popović, izvršni direktor Crnogorskog fonda za stambeno solidarnu izgradnju, zatim Zarija Franović, član Odbora direktora Komunalno d.o.o. Bar, kao i Zahit Ličina, član Odbora direktora JP Monteput.

Novčanu sankciju – deset odsto zarade u jednom mjesecu dobio je Vladimir Arsić, v.d. direktora ,,Čistoće“ u Herceg Novom. Ostavku su podnijeli Zoran Gospić i Nataša Marković u SO Pljevlja, pa im je konstatovan prestanak funkcije. Postupajući po službenoj dužnosti i inicijativama trećih lica za utvrđivanje kršenja zakonskih odredbi u oblastima sprečavanja sukoba interesa i pošt ova n j a o g ra n i č e n j a u obavljanju javnih funkcija, Agencija je od 1. januara do 31. marta 2019. nakon sprovedenih upravnih postupaka donijela 17 odluka, od kojih je u deset utvrđeno postojanje kršenja zakona.

Po zahtjevima javnih funkcionera i organa vlasti, Agencija je u istom periodu dala i 39 mišljenja o sukobu interesa i ograničenjima u obavljanju javnih funkcija, koja su obavezujuća za javne funkcionere.

"Procenat poštovanja datih mišljenja je sto odsto i nema pokrenutih upravnih postupaka na osnovu njih", navela je ASK.

Agencija za sprečavanje korupcije kontroliše primjenu zakona o sprečavanju korupcije, finansiranju političkih subjekata, kao i o lobiranju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.