Promovisana vožnja turističkim vozovima
Foto: NPCG

NP Biogradska gora

Promovisana vožnja turističkim vozovima

Povodom obilježavanja Evropskog dana parkova, 24. maja, Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su promotivnu vožnju turističkim vozom u NP Biogradska gora u cilju promocije nove turističke ponude.

Vozom su se provozali predstavnici nadležnih institucija i organizacija iz oblasti zaštite i promocije prirode.

Direktor JPNPCG Elvir Klica kazao je, da Evropski dan parkova ove godine obilježavaju u NP Biogradska gora koji se na mapi zaštićenih područja Dinarskog luka izdvaja kao jedna od posljednjih prašuma Evrope i kao nacionalni park koji se nalazi na Tentativnoj listi UNESCO, a brojnim aktivnostima koje NPCG sprovodi, očekuju da će pored Durmitora i ovaj park ubrzo biti na UNESCO sajtu.

"Nabavkom turističkih vozova, kao svojevrsne atrakcije, ispunjavamo jednu od najvažnijih strateških planskih smjernica, a to je smanjenje broja parkiranih automobila pored jezera, i jačanje brenda nacionalnih parkova kao destinacije koja dokazuje apsolutnu posvećenost razvoju održivih vidova turizma. Izgradnjom i uređenjem parking prostora na Kraljevom kolu, a čija realizacija je planirana za ovu godinu, stvorićemo sve neophodne pretpostavke, da već od iduće godine, na obali Biogradskog jezera nemamo parkiranih autobusa i automobila. To je u konačnom bila i svrha i cilj nabavke vozova",naveo je Klica.

Nabavku je pomogla Vlada Crne Gore, Privredna komora Crne Gore i Uprava javnih radova koji su, kako kaže Klica, prepoznali značaj kroz realizaciju projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma" u Crnoj Gori, a čiji je implementator UNDP.

Kako se navodi u saopštenju NPCG-a, nabavka dva turistička voza u NP Biogradska gora ukupne vrijednosti 549.757 eura finansirana je iz kapitalnog budžeta Crne Gore, a sufinansirana od UNDP sa 130.800.

Generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizam Ešef Husić, kazao je da se i Crna Gora suočava sa globalnim problemom klimatskih promjena, kao i da će ovakvi projekti koji utiču na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, sve više dobijati na značaju.

"To je naša obaveza kao države, jer smo mi potpisnici UN konvencije o klimatskim promjenama, kao i Pariskog sporazuma koji ograničava emisije gasova sa efektom staklene bašte", kazao je Husić.

Menadžerka programa u UNDP-u Aleksandra Kiković istakla je da posebnu pažnju treba posvetiti korišćenju vozila u zaštićenom području kakav je NP Biogradska gora.

"Uvođenjem turističkih vozića, elimisaće se frekventni saobraćaj na dionici od Kraljevog kola do jezera, rastereti prostor u blizini Biogradskog jezera i smanjiti nivo emisija ugljendioksida nastalih korišćenem privatnih vozila", rekla je Kiković

Ona je kazala da Park predstavlja svojevrsnu školu u prirodi zbog svoje biodiverzitetske specifičnosti.

"Posjetioci će tokom vožnje, zahvaljujući instaliranoj audio opremi, imati priliku da čuju sve važne i interesantne informacije o flori i fauni i turističkoj ponudi parka. Ovo je idealan način da se posjetiocima za kratko vrijeme pruži interesantan i privlačan ugođaj, a da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu", istakla je Kiković.

Generalni sekretar PKCG, Pavle D. Radovanović, kazao je da je uvođenje novih turističkih vozova važan korak u pravcu osnaživanja turističke infrastrukture jedne od prirodno najatraktivnijih i ekološki najočuvanijih lokacija u Evropi.

"Projekat turističkog voza se uklapa u opredjeljenje Crne Gore da razvija svoje destinacije koristeći puni potencijal bogatih prirodnih resursa, kako bi gostima ponudila savremene sadržaje i dobila mjesto na turističkoj mapi svijeta koje joj po jedinstvenoj pejzažnoj raznolikosti pripada. NP Biogradska Gora jeste konkurentska prednost turističke ponude Crne Gore, koja sa ovakvim projektima dobija zasluženi epitet vrhunske izletničke i turističke destinacije", naglasio je Radovanović.

Programom u NP Biogradska gora predviđeno je bilo i pješačenje edukativnom stazom oko Biogradskog jezera, te degustacija autohtonih gastronomskih proizvoda sa prostora Bjelasice. Pored programa u NP Biogradska gora, pod sloganom "Priroda, naše blago", koji je ove godine predložila Europark federacija, edukatori NPCG organizovali su i edukativne radionice u NP Lovćen i NP Durmitor.

Podsjećamo da je Evropski dan parkova proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC) s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. JPNPCG je član EUROPARC Federacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.