Neodoljiva Piramida sa višnjama i lisnatim tijestom
Foto: Gastro.24sata.hr

Neodoljiva Piramida sa višnjama i lisnatim tijestom

Jednostavna priprema i ukus koji će vas oduševiti.

Potrebno vam je:

1 omot lisnatog tijesta (500 gr)

2 kompota od višanja (potrebno 500 gr višanja)

Krema

8 dcl mlijeka

2 pudinga od vanilije

1 vanilin šećer

150 gr šećera

150 gr maslaca

5 dcl slatkog vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

Lisnato tijesto izvadite iz zamrzivača te pustite da se otopi. U pakovanju dobijete dva komada, stoga od svakog trebate dobiti 5 trakica, približno da jedna trakica bude 5 cm širine i 15 do 20 cm dužine. Stoga svaki komad razvaljajte cca 20×20.

Izrežite trakice i na svaku poređajte višnje. Svaki rub trakice premažite s malo vode, te svaku trakicu zarolajte da vam višnje budu unutar tijesta tj omotane tijestom. Trakice posložite na pleh obložen papirom za pečenje te stavite peći na 200°C, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.

Za kremu, odvadite malo mlijeka sa strane i umutite puding. Ostatak mlijeka kuvajte zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Kada mlijeko provri dodajte puding i miješajte da vam se ne stvore grudice. Miješajte barem 4 – 5 minuta. Sklonite s vatre i pustite da se krem ohladi. Savjet je da je prekrijete prozirnom folijom da se ne stvori korica. Foliju stavite direktno na površinu kreme, ne na vrh posude. Maslac sobne temperature izmiksajte te ga dodajte u ohlađenu krem. Krem još jednom dobro izmiksajte.

Na podlogu stavite 4 trakice s višnjama, premažite ih s kremom. Zatim stavite tri trakice i opet ih premažite s kremom. Nastavite niz tako da stavite dvije trakice pa premažite s kremom i za kraj stavite jednu trakicu i cijelu piramidu premažite ostatkom fila.

Za sam kraj izmiksajte slatko vrhnje u šlag i premažite cijeli kolač. Preporuka je da kolač odstoji cijelu noć u frižideru.

Izvor:Gastro.24sata.hr



 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.