Crna Gora će biti konkurentna čak i u odnosu na pojedine članice EU
Foto:Pres služba Predsjednika

Đukanović sa novoimenovanom predstavnicom UNDP-ija

Crna Gora će biti konkurentna čak i u odnosu na pojedine članice EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je novoimenovanu stalnu predstavnicu UNDP u Crnoj Gori Danielu Gašparikovu.

"Predsjednik je izrazio  zadovoljstvo imenovanjem Gašparikove na mjesto stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori i poželio joj uspjeh u daljem radu uz  uvjerenje da će iskustvo stečeno dugogodišnjim angažmanom u okviru UNDP doprinijeti snažnijem pozicioniranju  te Kancelarije i ostvarivanju zajednički definisanih ciljeva. U tom kontekstu, prenio je punu ličnu i podršku  institucija Crne Gore.", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Đukanović je izrazio zahvalnost Crne Gore na snažnoj podršci koju kancelarija UNDP pruža na nacionalnom nivou i zadovoljstvo intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti i programa  koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija i ispunjavanja Strategije održivog razvoja.

Predsjednik je iskazao zahvalnost UNDP-u za dvodecenijsku podršku Crnoj Gori, koja je u tom periodu od najmanje razvijene republike bivše Jugoslavije, postala nezavisna država, članica NATO, lider u evropskim integracijama i najdinamičnija ekonomija ZB. Saradnja sa UNDP-om dobila je novi kvalitet kroz oblast održivog razvoja, koja je postala i filozofija razvoja Crne Gore.

” Nastavak saradnje i podršku za jačanje kapaciteta od strane UNDP-ja vidimo kao realnu šansu za sebe, i možete računati na našu apsolutnu posvećenost tom odnosu”- kazao je Đukanović.

On je istakao da  Crna Gora podržava reformske procese koji će dovesti do još efikasnijih i snažnijih  Ujedinjenih nacija, takođe i repozicioniranju razvojnog sistema UN i razdvajanje dvije pozicije (rezidentne koordinatorke UN i stalne predstavnice UNDP) što će  doprinijeti efikasnijem djelovanju UN u pružanju podrške zemlji na planu ostvarivanja ključnih nacionalnih prioriteta.

ukanoviGaparikova1

Đukanović zahvalio za dvocenijsku  podršku Crnoj Gori

Novoimenovana stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova iskazala je zadovoljstvo nivoom saradnje sa Crnom Gorom, ističući da je privilegovana prilikom da tu saradnju dodatno unaprijedi tokom svog mandata.

"Jasno postavljeni nacionalni prioriteti i posvećenost Crne Gore, olakšavaju i naš put ka EU",ocijenila je Gašparikova.

Ona je dodala da je potvrda te posvećenosti i činjenica da je Crna Gora jedna od prvih država u svijetu koja je ciljeve održivog razvoja prevela u svoju Strategiju održivog razvoja. Ključne oblasti saradnje u budućem periodu vidi u digitalizaciji, izgradnji infrastrukture za tu oblast i elektronskom upravljanju.

Stalna predstavnica UN-a naglasila je da će korišćenje informacionih tehnologija pomoći smanjenju jaza između potrebe za jačanjem kapaciteta i racionalizacije i neophodnosti da se odgovori na izazove i zadatke pred kojim se zemlja u pregovaračkom procesu nalazi.

“To će omogućiti da na kraju tog puta, Crna Gora postane konkurentna čak i u odnosu na pojedine članice EU”- kazala je Gašparikova.

Sagovornici su se saglasili da su zeleni razvoj i ekonomija , kao i održivost energetskog sektora takođe važne oblasti dalje saradnje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.