Mej će 7. juna odstupiti za pozicije predsjednice stranke
Tereza Mej

Mej će 7. juna odstupiti za pozicije predsjednice stranke

Britanska premijerka Tereza Mej danas je objavila da će 7. juna odstupiti za pozicije predsjednice Konzervativne stranke.

Naglasila je da će ostati privremena premijerka dok ne bude izabran njen nasljednik ili nasljednica, a taj proces će trajati vjerovatno nekoliko sedmica, javlja Andolija.

Mej je popustila pred nepopustljivim pritiskom svoje stranke da prekine sa neuspješnim procesom u kojem je nastojala Veliku Britaniju sporazumno izvesti iz Evropske unije.

Njen odlazak će pokrenuti nadmetanje za poziciju predsjednika stranke za koju se može kandidovati svaki član britanskog parlamenta iz Konzervativne stranke. Rani favorit je Boris Džonson, bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanija i pristalica Bregzita.

Velika Britanija treba da napusti Evropsku uniju 31. oktobra, ali Parlament tek treba da odbori uslove za izlazak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.