Crna Gora neće otvoriti granični prelaz na Čakoru
Čakor

Dogovorena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi-Kućište

Crna Gora neće otvoriti granični prelaz na Čakoru

Crna Gora neće otvoriti granični prelaz na Čakoru jer od tog prevoja do granične linije sa Kosovom ima svega 11,5 kilometara.

Osim toga, dogovorena je izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi (Crna Gora) Kućište (Kosovo), saopštili su Pobjedi iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsjednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević nedavno je uputio inicijativu tom Vladinom resoru da se otvori granični prelaz Čakor jer bi, kako je naveo, to imalo ekonomske benefite za obje strane. Sada je između Crne Gore i Kosova u funkciji samo jedan granični prelaz Kula Savine vode, na putu Rožaje-Kula-Peć.

Za izgradnju prelaza Kotlovi-Kućište vlade dvije države su 2014. potpisale sporazum u Prištini. Stupio je na snagu naredne godine i formirane su ekspertske komisije za njegovo sprovođenje.

“Crna Gora je Kosovu dostavila nacrt projektnog zadatka i idejnog rješenja za izgradnju glavnog projekta zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi Kućište, koji može poslužiti kao model za izradu glavnog projekta budućeg zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Kosova. Takođe, predviđeno je da se izradi projektna dokumentacija za izgradnju tog zajedničkog graničnog prelaza, imajući u vidu da je njegova izgradnja, funkcionisanje i povezivanje putnog pravca Murino-Čakor Peć, preduslov efikasne prekogranične saradnje Crne Gore i Republike Kosovo”, navode iz MUP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.