Fejsbuk oborio rekord: Obrisao oko 2,2 milijarde lažnih profila
Foto: Ilustracija

Fejsbuk oborio rekord: Obrisao oko 2,2 milijarde lažnih profila

Društvena mreža Fejbuk oborila je rekord u prva tri mjeseca 2019. godine, tako što je obrisala oko 2,2 milijarde lažnih profila.

U saopštenju Fejsbuka se navodi da su u posljednjih šest mjeseci uočili vrlo ozbiljan porast lažnih profila, javlja Anadolija.

U prva tri mjeseca 2018. godine ova društvena mreža je obrisala 1,2 milijarde lažnih profila.

U ranijem izvještaju Fejsbuka navedeno je da kompanija svakodnevno obriše oko milion lažnih profila.

Nakon skandala s Cambridge Analyticom, sve je snažniji pritisak zakonodavaca i javnosti protiv najveće društvene mreže. Mnogi smatraju da je Fejsbuk postao previše moćan alat i da treba pronaći način da se njegovo poslovanje reguliše.

Izvršni direktor Mark Zukerberg je u aprilu prošle godine svjedočio pred američkim Kongresom, i tom prilikom obećao veću transparentnost i odgovornost u poslovanju društvene mreže.

Na meti lažnih profila su i drugi društveni servisi, poput Tvittera i Jutjuba.

Studija koju je 2017. godine objavio Univerzitet Oksford pokazala je da su botovi na društvenim mrežama vrlo moćan alat u manipulaciji i kreiranju političkih stavova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.