Foto: MVP

Darmanović sa delegacijom Venecijanske komisije

"Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima"

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se danas sa ekspertskom delegacijom Venecijanske komisije, koju čine izvjestioci Nicolae Esanu, Jan Velaers i Ben Vermeulen, te zamjenica sekretara i pravni ekspert Komisije, Simona Granata-Menghini i Zija Tanjar.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, delegacija Venecijanske komisije boravi u Crnoj Gori u okviru pripreme mišljenja na nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. 

Šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom sa Venecijanskom komisijom, čiji su eksperti u prethodnom periodu u značajnoj mjeri doprinijeli izgradnji zakonodavnog okvira Crne Gore u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Zajednički je konstatovano da je podrška Venecijanske komisije u pogledu definisanja velikog broja zakona bila veoma značajna, što je, takođe, ostvarilo pozitivan efekat na reformski put Crne Gore u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji. 

Darmanović je istakao da je predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smjernice Venecijanske komisije i OEBS-a/ODIHR-a.

Dodao je da predlog Zakona garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovjesti, pritom štiteći imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore.

Na toj liniji, kazao je da Vlada ovim predlogom ispunjava svoju ustavnu i međunarodno-pravnu obavezu da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori definiše u skladu sa savremenim legislativnim standardima u ovoj oblasti. 

Sagovornici su se saglasili da je potrebno u narednom periodu održavati blisku saradnju i otvorenu komunikaciju po ovom i drugim pitanjima koja su od značaja za kontinuirano snaženje vladavine prava i unaprjeđivanje pravno-normativnog okvira, kao temelja sveukupnog socio-ekonomskog razvoja Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.