CGO donirao knjige za bibliteku UIKS-a
Foto: CGO

CGO donirao knjige za bibliteku UIKS-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je donirao dvije stotine prikupljenih knjiga za obogaćenje sadržaja biblioteke Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), kako bi doprinijeli poboljšanju kvaliteta života lica koja se nalaze na odsluženju kazne zatvora, odnosno da i u tim uslovima imaju mogućnosti da stiču neka nova znanja i da sadržajnije provode vrijeme.

"Građani i građanke su imali priliku da doniraju knjige kroz dvije sprovedene ulične akcije, a odazvali su se i drugi subjekti, među kojima se posebno zahvaljujemo Italijanskom kulturnom centru, Fakultetu za crnogorski jezik i književnost i Otvorenom kulturnom forumu. Individualno, najviše publikacija su donirali: Nevenka Nikolić, Anđelija Vesna Ćosović i Miloš Knežević", kazali su iz CGO-a.

Tamara Milaš, iz CGO-a, je prilikom urušenja knjiga u prostorijama UIKS-a navela da ta donacija predstavlja izraz napora CGO-a da utiče na smanjenje recidivizma i poboljšanje resocijalizacije lica lišenih slobode u saradnji sa nadležnim institucijama, ali promjeni pristupa licima lisenim sloboda i uključenju zajednice u njihovu reintegraciju.

Milan Radović, rukovodilac Centra za edukaciju se zahvalio CGO-a na ovoj donaciji.

„Donacija knjiga je još jedan dokaz dobre saradnje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa Centrom za građansko obrazovanje i, uopšte, nevladinim sektorom. U konstantnom nastojanju  zatvorskog sistema da unaprijedi prava zatvorenika i uslove u kojima oni borave, svaka pomoć koja podržava to opredjeljenje Uprave je dobrodošla našoj instituciji. Obogaćivanje zatvorskih biblioteka jedna je od mjera za kvalitetniji kulturni sadržaj zatvoreničke populacije i svakako ide u prilog programima njihovog tretmana koji se razvijaju i sprovode u zatvorima. Uprava se zahvaljuje Centru za građansko obrazovanje što prati potrebe zatvorenika i doprinosi zadovoljenju tih potreba na najbolji način", poručio je Radović.

Ova akcija je dio projekta „Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije“ čiji je cilj da doprinose unaprjeđenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori kroz aktivno učešće organizacija civilnog društva.

Kako su naveli iz CGo-a, projekat je usmjeren na jačanje kapaciteta nadležniih organa radi poboljšanja kvaliteta poštovanja temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori i saradnju organizacija civilnog društva i nadležnih organa u valorizaciji mehanizama alternativnih sankcija kao aktivnijeg doprinosa poštovanju temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori. 

Projekat “Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije” CGO sprovodi u saradnji sa Institutom za pravne studije (IPLS), a uz podršku Ministarstva pravde Vlade Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.