Pohvaljena ozbiljnost s kojom CG pristupa pitanju vjerskih sloboda

Susret Brajovića i delegacije Venecijanske komisije

Pohvaljena ozbiljnost s kojom CG pristupa pitanju vjerskih sloboda

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se danas sa delegacijom Venecijanske komisije, koja boravi u Crnoj Gori u okviru pripreme nacrta mišljenja o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Brajović je istakao odličnu saradnju koju Crna Gora ima sa Venecijanskom komisijom i izrazio zahvalnost za podršku koju u kontinuitetu pružaju demokratskim procesima u Crnoj Gori.

On je izrazio spremnost crnogorskih institucija da u kontinuitetu naše zakonodavstvo usklađuje sa najvišim evropskim standardima.

"Otvoreni smo za sve sugestije, kojim se garantuju jednaka prava i obaveze svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori u skladu sa najvišim standardima", kazao je predsjednik Skupštine.

S tim u vezi, posebno je naglasio ulogu i odgovornost Skupštine Crne Gore, koja će biti u prilici da usvajanjem ovog Zakona učini važan iskorak u normativnom uređenju ove oblasti, posebno imajući u vidu činjenicu da važeći Zakon iz 1977. godine ne odgovara duhu vremena i prevaziđen je u svakom pogledu.

Član Venecijanske komisije iz Holandije Ben Vermeulen je kazao da su svjesni važnosti donošenja zakona koji reguliše ovako kompleksnu materiju.

"Stoga su u veoma kratkom roku, nakon utvrđivanja Predloga zakona, došli da još jednom sagledaju sva mišljenja. Posebno je pohvalio ozbiljnost s kojom Crna Gora pristupa pitanju vjerskih sloboda i istakao uvjerenje da bi Komsija mogla dati svoje mišljenje krajem juna 2019. godine", saopšteno je sa sastanka. 

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava Halil Duković, predsjednica Zakonodavnog odbora Marta Šćepanović, kao i poslanici Nikola Rakočević i Dragutin Papović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.