Zeković i Đeljošaj

Zeković i Đeljošaj

"Rad policijske službe u Tuzima urediti u skladu sa rješenjima koji važe za sve samostalne opštine u CG"

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj primio je, na njegov zahtjev, predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr.sci Aleksandra Sašu Zekovića.

Zeković je u svoje lično i u ime svih članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije čestitao na izboru novoizabranom rukovodstvu opštine Tuzi i poželio uspješan rad.

Kako je saopšteno iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, razgovarano je o bezbjednosti građana Tuzi, komunikaciji i saradnji opštine Tuzi sa Upravom policije, poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda građana Tuzi kada je riječ o postupanju policije i primjeni policijskih ovlašćenja kao i o mogućoj programskoj saradnji ovog Savjeta i opštine Tuzi.

Zajednički je prepoznata potreba da se nastavi sa aktivnostima u vezi sa djelotvornim učešćem lokalnog stanovništva, posebno Albanaca, u sastavu i radu Policije što je u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima.

U tom pravcu je prepoznata i potreba da se doprinosi kontinuiranom obrazovanju pripadnika albanske i drugih manjina koji su kvalifikovani za policijske i druge bezbjednosne poslove.

Đeljošaj je uvažio preporuku Savjeta da opština Tuzi podstakne i podrži interesovanje mladih sa područja Malesije za policijsko obrazovanje i kasniji rad u policiji kroz uvođenje motivacionog stipendisjkog programa.

"To je jedini održivi način dugoročnog ostvarivanja cilja o adekvatnom učešću pripadnika manjina u policijskoj organizaciji", kazao je Đeljošaj.

Najavio je da će od 2020 početi stipendije kako bi se kod mladih iz Malesije povećalo interesovanje za rad u bezbjednosnom sektoru.

Iz Savjeta je ukazano da je država Crna Gora osigurala različite mjere afirmativne akcije prema pripadnicima manjina.

Đeljošaj je istakao korektan odnos sa starješinama policije i istakao da se građani pohvalno odnose na postupanje policije na gradskom području opštine.

Razgovarano je o mogućnostima daljeg unaprijeđenja komunikacije između lokalnog stanovništva i Uprave policije, posebno na pograničnim područjima kako bi se i tamo postupanje poboljšalo kao i povećalo radno angažovanje albanski govorećeg stanovništva u graničnoj policiji.

Zeković je ukazao da novo rukovodstvo policije na čelu sa direktrom dr Veselinom Veljovićem ima izuzetno odgovoran i senzibilan odnos prema manjinskim narodima i da je fokus njegove pažnje na služenje zajednici te da Savjet vjeruje u punu podršku kako bi se nastavilo jačanje partnerstva Policije sa lokalnom zajednicom i izgradila njena puna dostupnost građanima.

Podsjećajući da su ranije, upravo na inicijativu direktora Uprave policije organizovani kursevi albanskog jezika za službenike Sektora granične policije.

Savjet je pozdravio i pohvalio aktivnosti Uprave policije uz ocjenu da to unaprijeđuje komunikaciju graničnih policijskih službenika i stanovništva u sredinama u kojima je albanski dominantan jezik.

Zajednički je konstatovano da bi nastavak tih obuka doprinio povećanju povjerenja građana i boljim rezultatima policije.

Takođe je i konstatovano uvjerenje da će se rad policijske službe u Tuzima urediti u skladu sa rješenjima koji važe za sve samostalne opštine u Crnoj Gori.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je nezavisno i stručno tijelo koje u ime građana Crne Gore, a shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, prati i ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.