Od danas postoji baza podataka za porodično nasilje, Purišić: Građani da prijavljuju nasilje
Purišić , foto:AA

Podgorica

Od danas postoji baza podataka za porodično nasilje, Purišić: Građani da prijavljuju nasilje

U Crnoj Gori od danas zvanično postoji baza podataka za porodično nasilje, koja će omogućiti automatsku razmjenu prijava podataka između Uprave policije i Centara za socijalno staranje.

Na predstavljanju novog softerskog rješenja u Podgorici, saopšteno je da će novi servis omogućiti automatizovanu razmjenu prijava i obavještenja o nasilju u porodici između dva ključna resora - Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije s jedne strane i Ministarstva rada i socijalnog staranja, odnosno centara za socijalni rad, sa druge strane, javlja Anadolija.

Baza sadrži sve zakonski propisane neophodne podatke o svim učesnicima u slučaju prijavljenog nasilja i potencijalnim žrtvama i počiniocima, djeci, preduzetim mjerama, prekršajnim i krivičnim prijavama, procijenjenom stepenu rizika. 

Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, kazao je da uspostavljanjem ove baze, pravi se važan iskorak u praćenju i postupanju institucija, vezano za nasilje u porodici. 

"Predstoji nam puno posla na ovom planu. Apelujem na građane Crne Gore da prijavljuju nasilje i omoguće da nasilnike stigne kazna", kazao je Purišić. 

Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova, istakao je da će zahvaljujući novoj bazi podataka sada biti precizna zvanična statistika nasilja u porodici. 

"Prikupljanje podataka, kao bitan element u prevenciji, jedan je od načina da se osigura efikasna analiza preduzetih aktivnosti, kao i da zajednički planiramo buduće mjere", rekao je Nuhodžić. 

2019052323658302844723192Web

Nuhodžić, foto:Anadolija

Iz Delegacije EU i UNDP-a, koji su podržali ovaj projekat, poruka da se ne smije dozvoliti da žrtve nasilja budu nezaštićene. 

"EU podržava Crnu Goru u ovom procesu. Podrška žrtvama rodno zasnovanog nasilja mora predstavljati prioritet kako za Crnu Goru, tako i za EU. Ovo nije preduslov, već obaveza svake moderne države", kazao je Herman Šmic, iz Delegacije EU u Podgorici. 

Daniela Gašparikova, stalna predstavnici UNDP u Crnoj Gori, govoreći o nasilju nad ženama, kazala je da je riječ o grubom kršenju ljudskih prava, s ogromnim posljedicama. 

"Na globalnom nivou, čak 38 odsto svih ubistava žena počine njihovi intimni partneri. Ovo je kršenje ljudskih prava s nevjerovatnim posljedicama. Razlozi nasilja nad ženama su motivisani rodnim pitanjima", kazala je Gašparikova. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.