Izbori za Evropski parlament počeli danas
ilustracija

Pravo glasa ima oko 400 miliona građana

Izbori za Evropski parlament počeli danas

Izbori za Evropski parlament u 28 zemalja članica Evropske unije počinju danas i trajaće do nedelje, 26. maja, a prvi će na birališta izaći Holanđani i Britanci.

Biračka mjesta u Holandiji su otvorena jutros čime su počeli izbori za Evropski parlament, koji će trajati do 26. maja. Izbore širom 28-članog bloka trebala bi obilježili borba pristalica dublje integracije i populističkih euroskeptika, koji žele veću moć nacionalnih vlada.

Pola sata nakon otvaranja birališta u Holandiji, otvorena su birališta i širom Velike Britanije. To su ujedno jedine dvije zemlje u kojima će se glasati u četvrtak.

Zanimljivo Velika Britanija i dalje je opterećena unutrašnjim previranjima oko Bregzita, koji je već odgađan. Zbog toga postoji mogućnost da, prema navodima britanskih medija, Tereza Mej baš na dan evropskih izbora podnese ostavku na poziciju premijerke, prenosi Anadolija.

Izbori, koji će trajati do nedjelje uveče, dolaze u trenutku kada populisti i nacionalisti žele da obuzdaju moć Evropske unije, dok tradicionalne snage poput Francuske i Njemačke insistiraju na tome da je jedinstvo najbolji lijek za promjenjive ekonomske i sigurnosne interese.

Glasanje je u Irskoj zakazano za petak, 24. maj, Češkoj u petak i subotu, Letoniji, Malti i Slovačkoj u subotu, a u ostalim zemljama u nedelju, 26. maja.

Pravo glasa ima oko 400 miliona građana. Za Evropski parlament se bira 751 poslanik, a da je Velika Britanija izašla iz EU krajem marta, biralo bi se 705 poslanika.

Preliminarni rezulati izbora biće poznati u nedelju kasno uveče.  

Prema istraživanjima, birače pred ove izbore najviše su brinuli ekonomija, nezaposlenost, imigracija, ekologija, terorizam, unapređenje ljudskih prava, socijalna zaštita.

Pravo glasa moglo bi da ima više stotina hiljada gradjana Srbije koji pored srpskog imaju i državljanstvo neke od zemalja članica EU, ali sudeći po praksi, to pravo iskoristiće mali procenat potencijalnih birača.

Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.