Razbijena evropska kriminalna mreža, 20 uhapšenih (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Međunarodna operacija

Razbijena evropska kriminalna mreža, 20 uhapšenih (VIDEO)

Velika evropska mreža organizovanog kriminala rasturena je u zajedničkoj operaciji više evropskih policija, tokom koje je uhapšeno oko dvadeset osumnjičenih, saopštila je danas evropska policija Europol.

Ta međunarodna kriminalna grupa, opisana kao "visoko profesionalna i opasna" uzela je oko 680 miliona eura između 2017. i 2019, saopštila je ta evropska policijska organizacija sa sjedištem u Hagu.

Operacija nazvana 'ledolomac' (Icebreaker) najveća je ovog tipa u Evropi protiv organizovanog kriminala, i pogađa državljane Litvanije i drugih zemalja uključene u trgovinu drogom, cigaretama, ubistvima i pranju novca u velikom obimu, naveo je Europol.

Više od 450 policajaca u Poljskoj, Velikoj Britaniji, Litvaniji i Španiji sproveli su prošle nedjelje između 15. i 16. maja simultane racije protiv članova te kriminalne organizacije.

Osumnjičeni šef grupe, 48-ogodišnji Litvanac uhapšen je u Španiji dok je još 21 osumnjičena osoba uhapšena u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Litvaniji i Španiji.

Policija je pretresla 40 kuća, gdje su zapljenjeni novac, dijamanti, zlato, nakit i luksuzni automobili u vrijednosti od osam miliona eura, naveo je Europol.

Ta kriminalna grupa ustanovila je trgovinu drogom i cigaretama u Velikoj Britaniji i prebacivala novac u Poljsku i zatim ga prala u Španiji i drugim zemljama, uglavnom preko investicija u nekretnine.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.